2016-04-28 980 瀏覽
我識很多男生都喜歡玩(欣賞)運動, 尤其球類的早前於openrice得知近我家開了一間以體育館為主題的新餐廳位置正正就在駱駝漆行前少少的麥記對面大大隻霓虹燈THE WAVE字眼, 就是上餐廳的入口了~工廈改建而成, 地方超大我唔係去咗3D館呀, 而係Lift內既環境, 未入餐廳已經覺得呢個地方很別緻叮....4樓Lift門一打開就見到呢個玩意餐廳以 THE STADIUM 名明 (體育館)時間尚早了吧, 來的時候不算人多,最初以為餐廳範圍是"眼看到咁多就係咁多", 原來分了幾個area4樓全層都是THE STADIUM的!!! 你想想成層工廈是有多大?!桌球檯都可以放幾張吧頭的側面是其中一個area經過後又是另一個area, 地方蠻大還有室外位置, 不過當晚下著雨沒開放Keep住播放運動節目, 但又唔會好嘈除咗球類運動, 仲有得比你掟鏢添是晚坐嘅位置是二人高檯, 隔離就是落地玻璃, 可以望到天空的坐下後, 侍應遞上Menu及2杯清水, 玻璃杯都很特別的, 杯底是足球形狀有 A la carte, Set Dinner Menu 及 drink list (有很多款啤酒)而且價錢都很合理
我識很多男生都喜歡玩(欣賞)運動, 尤其球類的
位置正正就在駱駝漆行前少少的麥記對面
大大隻霓虹燈THE WAVE字眼, 就是上餐廳的入口了~
工廈改建而成, 地方超大
叮....4樓
Lift門一打開就見到呢個玩意
餐廳以 THE STADIUM 名明 (體育館)
時間尚早了吧, 來的時候不算人多,
桌球檯都可以放幾張
吧頭的側面是其中一個area
經過後又是另一個area, 地方蠻大
還有室外位置, 不過當晚下著雨沒開放
Keep住播放運動節目, 但又唔會好嘈
除咗球類運動, 仲有得比你掟鏢添
而且價錢都很合理
最後我們 A la carte, 因為有人話要戎下牛肉喎 (我十分支持!)
先來份推介的The Stadium Salad HK$88
我鐘意大雜匯乜都有的, 有沙律菜之餘, 仲有恰蛋, 蕃茄仔, 無花果, 松子, 南瓜粒, 橙片
配上酸醋汁, 吃下去有趙口又很實在, 唔會食完沙律唔飽肚的感覺
我很喜歡無花果, 這個面頭更加上薄薄的焦糖, very nice!
The Stadium Salad
本打算點3樣食物, 男友又眼闊肚窄症發作
所以後加了份Chicken Fingers HK$58
每道菜的賣相都經過廚師的悉心打扮後才端給客人
看....檸檬都經烤過的!
炸雞柳有3件, 用Fingers來形容好似不太合適, 一定唔係"My finger is small" (抽水) XD
Chicken Fingers
即點即做, 熱辣辣的炸物是多滋味! 已經將熱氣放埋一邊啦
雞肉結實不粗鞋, 附上的辣醬有點似Tabsco味道, 及黃色的芥末醬又唔會太搶喉, 2個醬都好好味!
熱氣野繼續!
外國hit炸物, Fish & Chips HK$98
一籃子粗薯配3大條炸魚, 旁邊都有點沙律菜及烤檸檬片
醬汁同樣是雙色, 茄汁及Salad Cream
Fish & Chips
皮脆嫩肉不油膩, 外邊的粉漿又唔會太厚實, 又唔會炸到魚肉都乾埋
粗薯如果落少少鹽就perfect, 不過無鹽又會健康一點的!
食咗咁多熱氣野, 我需要飲飲涼茶
小姐, 呢度係西餐廳喎, 點會有涼茶呀?!
Hey man, i mean beer (鬼佬涼茶a...)
本身我唔太好啤酒/太多汽的飲品, 尤其食飯的時候, 但一食熱氣野時, 就性格大變
(=薯條點解要配汽水咁囉)
The Stadium賣的啤酒唔止平日在pub既咁普通, 仲有好多我睇完都唔知係咩既牌子
很多女生唔like啤酒的苦澀味, 不過加入甜味像以下呢枝 fruit beer就唔同哂
Floris Mango Beer
來自比利時的Floris, 我回家上網發現原來呢個品牌唔止出芒果味, 仲有其他生果味的啤酒
加入新鮮芒果汁後, 啤酒帶甜及smooth, 對女生來說更易入口, 酒精度3.6%都唔係好勁
邊食熱氣野邊飲著冰凍的啤酒, 正!
最後一份是Chicken Truffle Pasta HK$108
因為想食黑松露+寬條麵, 用忌廉白汁黎煮就最match
入面有很多雞塊, 仲有雜菌, 加上黑松露香味樸鼻
Chicken Truffle Pasta
每條寬條麵都黏到黑松露, 粉的軟硬度中
我向熱愛澱粉質的人士推介
鐘意飲啤酒, 來happy hour的, 當然order炸野小食啦!
觀塘區都不斷在重建, 由以往的工廠區慢慢演變成商廈區
食肆由以前的食堂都轉變為餐廳或像The Stadium 的特色餐廳
題外話/補充資料: 上菜很有效率, 建議不要一次過點哂, 因為2人檯是不夠位置放的 另外我留意到, 每位侍應都穿上運動服, 看起來都很有活力!
2016-04-25
The Stadium Salad