2017-04-18 146 瀏覽
今天和朋友在觀塘夾band,因為未夠時間,所以在觀塘找東西吃,因為一直以來也在APM找東西吃,這次就走出去APM,去找其他新嘗試。看到大廈下有海報就走上來了。內裡空間很大,一進去是開放式的廚房,在走進一點才是吃飯的餐廳範圍。餐廳內設計簡單而舒適,也能看到窗外面的環境。下午茶的菜色一點也不簡單,集合多種國家的特色菜式拼合而成,我和朋友選了很久才選到心水菜。(因為每一個也很想吃😂)下午茶餐也有很多小食可以加配👍🏻香濃粟米湯✨從來吃東西喜歡喝湯的我最喜歡就是喝南瓜湯和粟米湯,這個粟米湯10分濃郁,廚師也很花心思在上面拉花,很美觀。👍🏻蒜蓉包是新鮮出爐👍🏻蒜蓉份量10分足料,圖片上都應該見到,即刻好想問佢個包可唔可以encore😂。黑松露蜜糖雞翼,雞翼有蜜糖汁包住,一放上枱已經聞到啲香味,煎得剛剛好,最底還有一條醬汁作配色,廚師很有心思。喜馬拉雅山岩鹽溫泉蛋我自己本身不吃蛋,這個是朋友叫的。他只是說很好味,我沒有叫所以我不作評價😂法式芝士煙肉焗蠔芝士味濃郁,蠔也沒有雪藏味道,新鮮出爐熱辣辣,黎到要即刻食,因為熱食先好食,同埋要留意叫蠔係兩隻起,所以如果兩個人都叫焗蠔就會有四隻架啦。(因為我朋友
今天和朋友在觀塘夾band,
因為未夠時間,所以在觀塘找東西吃,
因為一直以來也在APM找東西吃,
這次就走出去APM,去找其他新嘗試。

看到大廈下有海報就走上來了。
餐廳內設計簡單而舒適,也能看到窗外面的環境。
下午茶餐也有很多小食可以加配👍🏻
香濃粟米湯✨
蒜蓉包是新鮮出爐👍🏻
喜馬拉雅山岩鹽溫泉蛋
我自己本身不吃蛋,這個是朋友叫的。
他只是說很好味,我沒有叫所以我不作評價😂
法式芝士煙肉焗蠔
同埋要留意叫蠔係兩隻起,所以如果兩個人都叫焗蠔就會有四隻架啦。(因為我朋友吾食諗住加埋比我食,不過自己一個食四隻又有啲太誇張😹,他以為加配架只係得一隻)
凍朱古力和ice mocha
他們的凍飲都會有cream,所以如果唔鍾意cream記得叫佢走啊,不過店員都好細心問我需唔需要cream。
仲有都真係幾好飲。👍🏻
蘆筍蟹肉忌廉汁闊條麵
忌廉汁極香濃,闊條麵軟硬度適中,蟹肉不會像平時外面的餐廳那樣幫你撈好(通常一開始幫你已經撈好嘅份量都好少),蘆筍也不會整得太老,很好咬口✨👍🏻
青芥辣牛肉汁意大利飯,這個是朋友叫的,他比我快一陪食完,他說配汁很香口,跟牛肉粒很夾,話啲牛肉炒到啱啱好,照咁睇來應該餐單上嘅鋸扒都會幾好食!睇吓下次經過觀塘再叫扒食!

整體來說所有食物都是超高水準,不單止味道好食而且賣相好看,啱晒我呢啲相機食先嘅人,地方也很舒適,唔講真係唔記得自己係工業大廈入面嘅餐廳,好驚喜💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻

2017-04-18