要係觀塘搵一間可以飲咖啡, 又有甜品食, 除左連鎖coffee shop之外, 呢到會係其中一個選擇 ~ Coffee Art, 顧明思義即係咖啡藝術, 猜猜便想到是咖啡拉花, 就在上星期六, 跟朋友仔去左東廣場內的coffee art, 一來近mtr地方亦算易找, 二來從網上得悉佢地既新出品甜品超人氣, 所以特意過來試試喔真的沒想到星期六的下午人很多, 等位需時15分鐘左右, 因為舖頭內座位不算多, 大約10個左右, 其他位都係坐係商場地方, 幸好今次被安排坐在舖頭內佢地將所有咖啡都寫在黑板上, 唔飲奶既人亦有選擇平均一杯咖啡三十元左右, 定位合理, 唔講唔知呀, 佢地d咖啡仲有3D立體拉花既, 當然要視乎番叫咩咖啡飲啦店內裝修簡潔精巧, 只在咖啡機前放置了"的骰"飾物, 其他的沒太大華麗裝修午餐餐牌有不少選擇, 有素食, all day breakfast, 款式都幾廣泛當然仲有甜品啦, 所有都係即叫即製, 加上制作需時, 要耐心等候喔跟朋友仔點了溫泉蛋肉醬意粉, 配綠茶多士, 店主叫我地先食綠茶多士, 出乎意料之外, 烤得香脆, 而且食得出啖啖綠茶味, 可惜係得半份, 兩個人sh
佢地將所有咖啡都寫在黑板上, 唔飲奶既人亦有選擇
溫泉蛋肉醬意粉配綠茶多士
跟朋友仔點了溫泉蛋肉醬意粉, 配綠茶多士, 店主叫我地先食綠茶多士, 出乎意料之外, 烤得香脆, 而且食得出啖啖綠茶味, 可惜係得半份, 兩個人share唔夠分
溫泉蛋肉醬意粉
再講下隻溫泉蛋, 一刺穿就流哂D蛋黃, 再將流心蛋黃攪均落意粉, 將肉醬添幾分蛋香, 倍加滋味
Rose Latte
接著, 是rose latte, 咖啡師拉左個心心, latte更帶有玫瑰香味, on top的玫瑰花卉令整杯latte點綴作用
鐵板焦糖香蕉雪糕班尼
最後是今日的重點呢! 鐵板焦糖香蕉雪糕班尼, 店主會將鐵板整熱, 香蕉面上更有焦糖呀!
記得要將旁邊的朱古力醬, 一定趁熱倒下去, 鐵板更會發出"炸炸"聲, 完全滿足視覺同聽覺的甜品
鐵板焦糖香蕉雪糕班尼
個班尼係雪凍左, 上面有雲呢拿雪糕, 每啖要由熱焦糖香蕉, 連班尼及雪糕一齊食, 個種一冷一熱既感覺係口中慢慢溶化, 好滿足丫! 難怪那麼多人也來一試, 如果能在非繁忙時間享受就更加好了, 希望下次可以試下佢地既3D拉花咖啡吧!

2015-01-31
溫泉蛋肉醬意粉配綠茶多士