2019-10-12 323 瀏覽
今朝同朋友三人行食早餐,其中一位叫常餐,我同另一位叫左餈飯,落單嗰位女仔話「餈飯要等耐少少」,唔緊要啦咁有啲餐廳即叫即整通常15-20分鐘走唔甩,於是ok左。過左5分鐘左右?常餐到左,我地記得餈飯要耐少少,就繼續等。結果過左30分鐘,都仲未有。(我朋友話遲過我地入黎既叫外賣女仔都一早拎齊野走埋)於是我朋友去追單,結果得到既答覆係「廚房冇飯」、「煲緊飯」之類,咁即係未開始整!?然後我朋友就嬲到即刻埋單+拉大隊走。我想反映一下:1. 如果餈飯既製作時間係需要30分鐘或者更長既話,希望可以喺menu上寫明,又或者職員落單時講明,因為真係唔可以用「耐少少」黎形容。2. 如果平時唔係咁,係咁啱冇哂飯要煲過,其實可以同客人講聲,等客人決定等唔等。我地唔介意等待,但介意過左30分鐘都冇人話我地知發生咩事,就算話假期,我地有的是時間,都唔代表要不明不白地等,如果朋友唔去追單,到底要等幾耐先知原來仲煲緊飯?希望只係我地黑仔既個別事件。

我想反映一下:

希望只係我地黑仔既個別事件。
2019-10-12
早餐