2011-12-11 731 瀏覽
邀請了公公婆婆黎觀塘飲茶, 早了大半個鐘去搵位, 本來老爸話這兒咁多間酒樓, 唔駛霸位, 但事實上, 這兒真係要等位的. 拎左飛乖乖地等. 手持有一百五十幾號飛, 應該都有排等, 問左係大枱的第二張. 等左十五分鐘第一張入左去啦, 即係下張到啦. 但門口位姐姐竟然叫了一百六十幾號飛的九位, 初時我以為九人枱同八人枱唔同, 但老爸入去睇完, 那張枱八個人都係岩岩好, 仲要迫果隻囉, 好奇怪點解酒樓方便會咁樣編位. 最後一百六十幾號的消失左, 我地就坐左那隻八個人只係剛剛好的枱.唔知何解入座時很多侍應在四圍行, 但到交點心紙時, 侍應們好似消失左咁, 好奇怪, 等左好耐先有一個人出現.叫點心, 八個人叫左十五樣點心, 蒸點心款比較平平, 包括叉燒包, 菜苗餃, 小籠包, 魚湯鮮竹卷, 腸粉, 但已經合格啦.而我最讚好的是幾款炸點, 包括蝦春卷, 蘿蔔絲餅, 全部上桌都係熱辣辣, 香香脆脆, 沒有番炸的感覺, 唔係好多酒樓都做到新鮮熱辣的感覺.這兒最好食的雪山叉燒包也是必點之選, 包夠鬆軟, 叉燒又甜甜的, 真的很好味.公公必要有飯到肚, 所以點了碗上的叉燒飯, 叉燒是另上的,

公公必要有飯到肚, 所以點了碗上的叉燒飯, 叉燒是另上的, 又幾大碟, 必碟都有八件至十件, 份量都算好足啦.
叉燒是有肉汁, 唔太肥, 唔會燒到乾淨淨. 要飽肚的話也很值得叫一個.

最後要讚下個皇醬豬紅, 其實我無食豬紅好耐. 但可能這個很香濃的醬汁關係, 所以一口接一口, 食左很多件, 個味道有少少辣, 好味.

在大部份的點心都算好食的情況下, 這間值得我比上一個笑面, 不過希望佢這個OK至喊面的服務可以進步一點.
2011-12-10
  • 雪山叉燒包