2016-12-25 418 瀏覽
觀塘可以食到牛什或者牛腩嘅地方唔多,呢度係其中一個地方。依家除左觀塘廣場店,仲有新店係東廣場。一係向我都係食開佢嘅舊店,牛腩河幾好,正宗味道。今次就見佢係東廣場嗰度開咗間新鋪就特登去幫襯下。見到係大大隻海報掛咗係門口寫住話係藥膳湯嘅湯底,一向我對藥膳湯都都情有獨鍾嘅感覺,尤其是去到台灣,係我必食嘅一個湯,所以去到呢度就特登試一試你一個湯底。點知個答案話俾我聽呢度嘅藥膳湯底唔係話甘正,佢湯底味道似喺屋企煲嘅紅棗杞子燉排骨湯,但味精都唔覺落咗好多嘅,但係就冇藥膳嘅味道。我今日叫咗牛坑腩嘅部位,佢用左角切,我覺得佢切得大嚿左,要咬好耐先得。牛坑腩嘅味道就幾好,有濃烈嘅牛香。又係好,又係唔好嘅地方,就係雖然佢嘅分湯,好嘅係令到你可以集中飲佢嘅湯嘅精華,但係唔好嘅地方,佢將啲米線分開咗放而唔係米線到加任何調味,搞到米線完全冇味。另一個雲吞麵就中規中矩,啲雲吞個皮略為厚,d餡好小。但係佢蝦肉都算係爽口,有蝦嘅鮮味。13蚊加碟油菜,好一般。藥膳湯底做出嚟嘅牛類面一般上係需要$60以上先至可以食到嘅,而普通湯底30至$40就有交易,如果俾我揀,我都會揀返最基本個湯。

13蚊加碟油菜,好一般。