2017-06-27 115 瀏覽
近排唔係好舒服,都係食D正氣D嘅晚餐啦,尋晚約左兩個好朋友去食私房菜,主要係想飲佢個燉湯,,因為出哂名足料夠火喉。而且地點又就返大家~久仰呢間位於觀塘的私房菜,終於到我地黎食了,門口大大隻字寫住榮哥~好易搵我地早兩星期BOOK位,訂左個精心配3人餐~每位338~又10道菜連燉湯,算係幾抵食~先來個前菜,涼拌黑木耳同紫薯配鮮准山,兩個開胃又舞康的小食,個木耳是細細粒爽口果隻木耳~好味~准山同紫薯食落味道好似, 淡淡地有點清新的感覺~仲有一盤擺得好靚的有機沙律菜伴芝麻醬~~酸酸地好開胃~我見鋪頭門口有個區是種有機沙律菜的,唔知係咪果度拎黎呢~D菜又的確幾靚幾新鮮喔~然後呢個咁精緻的,就是茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子~~呢個菜我地好鍾意~個茶燻蛋做得非常出色~流心剛剛好, 仲要拌入黑魚子醬,每原本的流心蛋王多了一點鮮味~ 蛋白亦燻得非常夠味~好食過平時食拉麵果D溫泉蛋好多呀! 食完個蛋, 下面個炸茄子仲係熱的~點埋個醬好味到極喔!!之後呢~就上了我最期待的燉湯了~朋友冇講錯, 的確係真材實料,料多過湯,火喉又夠,呢個原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯真係好正呀!超多料的說!再黎就係蝦球水芙蓉,即

准山同紫薯食落味道好似, 淡淡地有點清新的感覺~
涼拌黑木耳

D菜又的確幾靚幾新鮮喔~

超多料的說!
再黎就係蝦球水芙蓉,即係甘旬汁蒸蛋白配蝦球,淡淡的~~蒸到好滑, 賣相和口感滿分,但味道較單調
超滑的

私房菜就是賣手藝和驚喜的,食完個清清地的蛋,就到呢個超大隻的蒜香芝士焗蠔王,咁大隻, 來貨似是美國蠔吧~
焗完都仲咁大舊肉, 如生食一定好跨張~~~隻蠔好新鮮同火喉控制得剛剛好先可以做到咁唔縮水~~
底下配上薯蓉俾你點蠔汁食~好正~好想再黎一隻~

呢度的出菜次序也好有心思,食完個濃的,就會俾返個清清地嘅俾你中和一下~確保你一路都食得好舒適同滿足~
呢份魚湯浸溫室菜苗好適合女仔味, 果種清新拌入魚湯~好夾~而男士就可能比較怕呢隻菜的草青味~我地連湯都飲埋

最後兩個菜是陳皮骨同荷香蒜泥海斑片籠仔鴛鴦飯~

陳皮骨面灑上好多話梅粉, 帶酸甜~香口~
籠仔蒸飯吸了天然食材原汁原味~令人很易就食多左飯~加了紅米, 口感更豐富

最後有份精美果盤作結~~非常不錯又健康的一餐~

2017-06-26
涼拌黑木耳