2021-05-07 3327 瀏覽
前晚放工去觀塘海濱公園行吓睇個音樂噴泉,之後去咗附近一間餐廳食飯,因為幾邊係玻璃窗,所以好光猛,入到去見到餐廳座位好闊落,雖然我哋得兩個人,但職員都好熱心幫我哋轉去大枱,坐得舒服啲菜單嘅選擇好多,朋友最鍾意試肉骨茶,所以揀咗個細滲,有一字骨、雞腳、豬腳、腩肉、豬手,可以一次過試唔同食物,肉骨茶幾好食,因為藥材味夠濃,好有地道風味,幾啱我哋嘅口味,而且食材都好入味要特別讚一讚油炸鬼,因為真係好香長脆,好似即時炸咁,再點肉骨茶食一流另外叫咗個無骨海南雞配喇沙,因為見海南雞幾出名,食落肉質好幼嫩,配上三種醬料食,喇沙滲滲亦唔錯,其實係油麵再加米粉,香港比較少見,個人認為可以再濃味啲,有豆腐卜芽菜等嘅配料,浸滿湯夠惹味因為想食啲菜,揀咗參巴醬炒雜菌,份量好豐富,可以試到唔同嘅菇菌類,仲有啲牛柳粒,味道香濃,大大碟好抵食呢款甜品幾出色,係星加坡摩摩喳喳,其實係番薯丸、香芋丸、紅豆再加涼粉,好有椰汁味,有點似黑糯米糖水或台灣芋圓,香芋丸夠煙un ,而涼粉就爽,所以食落口感有層次,值得一試熱拉茶嘅茶味香濃,唔會奶味重過茶味,好正宗芒果沙冰帶點橙味,唔會太甜,夏天飲夠晒清涼解渴,賣相好清爽價錢唔算貴,

要特別讚一讚油炸鬼,因為真係好香長
脆,好似即時炸咁,再點肉骨茶食一流

熱拉茶嘅茶味香濃,唔會奶味重過茶味,好正宗

芒果沙冰帶點橙味,唔會太甜,夏天飲夠晒清涼解渴,賣相好清爽

價錢唔算貴,食物質素有保證,晚上嚟比下午少人,可以坐得舒服啲,食完當去左東南亞旅行

2021-05-05