2016-02-05 1942 瀏覽
今晚有幸參與朋友公司的團年飯,在觀塘工業中心的工廈私房菜,一出地鐵站就到,就腳易搵!出lift後好大個招牌!一入門口,見到一排有機菜,真想請教老闆點可以室內都養得咁靚!!私房菜一向給我的印象都係細細間,幾圍枱,秘秘密密咁食好野,今次入到三姐,其實同一間商場食店無分別,我估十幾張枱都可能有,係格仔屏風後就係連開幾席的團年飯局,朋友老闆係真· 香港人,對本地小商戶特別支持,而且甚為識食,好開心被邀請!!一定有好野食!! ~蒿筍絲~還以為是西芹,其實係蒿筍絲,爽口得嚟有新鮮感!~手拍青瓜~青瓜新鮮,皮夠薄!~有機菜沙律~好香麻醬味,醋甜甜酸酸,個胃醒晒!!令我聯想到門口的有機菜!~茶燻流心蛋配魚籽厚茄子~賣相好靚,蛋茶燻味夠香,流心食到口水流,下層係一塊炸脆咗嘅茄子,茄子素來以吸油勁見稱,三姐這道菜又出奇地乾身,加上食左幾款冷盤蔬菜,我放膽大啖咬! 炸醬彈彈地牙,我估除了麵粉或許仲有蛋甚至少少魚肉,點埋碟上的醬汁,口感更出色!!~鱷魚肉燉海底椰~一人一盅真料實料,味道甜,淡淡海底椰香,感覺清潤,鱷魚肉瘦肉燉得好淋,但我唔敢食太多渣,留肚食主菜!! ~嬉水芺蓉~帶子蒸蛋,我欣賞蛋蒸得剛好,口感
出lift後好大個招牌!

~蒿筍絲~

還以為是西芹,其實係蒿筍絲,爽口得嚟有新鮮感!
~手拍青瓜~

青瓜新鮮,皮夠薄!
~有機菜沙律~

~茶燻流心蛋配魚籽厚茄子~

~鱷魚肉燉海底椰~

~嬉水芺蓉~

帶子蒸蛋,我欣賞蛋蒸得剛好,口感幼滑,最重要係唔"雅胃",可以留返空間迎接下味!
~黑松露醬炒斑球~

鑊氣十足,松露醬炒都甚有風味,如果油減少返啲就更好了!
~清酒鮑魚~

嘩! 每人一隻冰鎭清酒鮑,朋友滴酒不沾,諗住幫下佢手咪浪費啦....點知佢手起刀落就變走咗隻鮑魚了!
淡淡酒香,易切易咬。朋友老闆今次勁有"飛屎"我見啲同事笑晒!!鮑魚魔力之強! 人見人愛!!
~茶燻雞~

店員從廚房捧出沿途已經茶味四溢,皮脆入口有茶味,雞肉滑,雖然較乾身無汁,但亦覺得可口,不過呢.....略帶"小食多滋味" 由於得半隻,size亦算細碼,只能淺嘗淺嘗!
~魚湯浸翡翠苗~

菜單上印"時蔬",心諗或許是西蘭花,頂多是荳苗,點知係翡翠苗,好興奮!! 翡翠苗夠幼嫰,入口完全無渣,私房菜特別用料細心,食到道菜,覺得喜愛綠色蔬菜嘅朋友會喜歡這裡,由前菜到主菜,菜菜都表現出色!!
~糖心黑蒜炒飯~

黑蒜可說是紅極一時,用黑蒜炒飯感覺好潮,一上枱亦引起大家熱烈討論黑蒜的神奇功效,連平時唔多食飯既朋友都自隊一碗! 細心看炒飯其實係一碗細心炒飯,蘊含著切碎了的甜荳和黑蒜,真係少份細心都做唔到!! 除了刀功多,炒飯既飯亦粒粒金黃!讚!!
~炸芋丸 雪糕~

炸野係我好朋友,黃金轆轆,金銀滿屋!! 配上雪糕一齊食,完美!!
~大廚駕到~
朋友老闆派住利事之際,大廚出現,仲好好禮貌咁問我們意見,好多tbb飲食節目feel! 朋友問三姐在哪裡,原來是一個傳奇人物來的....哈哈
細心的我發現,三姐英文名叫Sam Tse,其實是否大廚..名叫Sam哥呢!?? 不得而知,但今晚確係開心同滿足,相比起五星大酒店形式的公司團年飯,我較喜歡今晚的感覺,香港人密密食密密做,由細心出發!!
臨走見到一樽樽的茶葉,茶葉雖然碎,但沒有你們就做不到最好食的燻蛋和燻雞了! 謝謝朋友老闆的團年飯邀請,出年繼續拍我膊頭,關照下小妹,有野做預埋我,我喜歡你這個好老闆,下年再食過!
2016-02-03
  • 茶燻雞,