2015-02-07 6077 瀏覽
通左香港大學港鐵站,去西環覓食真係方便左好多!今天一行3人去Cafe Malacca 食lunch, 換來一個美好的回憶。Lunch set 有好多選擇,如果唔要甜品, $128/p, 要甜品就加多$20。價錢來講唔算太平(蘇豪區好正嘅西餐廳都係呢個價),不過main course份量及質素都好唔錯! 我嗰set要了肉骨茶,喇沙,咖咉多士。肉骨茶因為凍冰冰所以俾我扣左好多分,不過飲得出唔係溝粉嗰隻,藥味略淡。喇沙味道濃郁,好香好足料。咖咉係他們自家製,班蘭味十足,正到無朋友!朋友那set要了沙爹串燒,印度炒麵,榴槤布丁。前菜串燒好奀,不過 ok juicy, 沙嗲醬一流!印度炒麵其實愛辣的朋友會喜歡,不過我地唔知道呢味餸係spicy (menu冇講), 所以有少少unexpected, 好香,略為濕咗少少,唔似"Indian" style. 我個朋友俾左10個like榴槤布丁,texture好smooth, 一啲都唔grainy. 由於榴槤味好勁,我哋有少少懷疑係唔係落咗好多精油。我們再另外加了一份海南雞飯,雞肉勁滑,那碗雞油飯香到爆,醬汁亦都好有誠意。所以百幾蚊都值得!餐飲叫咗薏米

餐飲叫咗薏米水,ok la, 冇乜特別。

餐廳環境舒適,又咁近地鐵站,所以一定會再去這間米芝蓮推薦的餐廳!
咖咉多士
榴槤布丁