2016-02-03 306 瀏覽
今晚阿媽突然話想去食糖水,今晚就做乖乖女陪佢去喇,本嚟我想穩間近近地就算,但佢又話要帶我去老字號源記甜品食,佢話突然淋起好多年無去過喇,果度D糖水好地道,就話想帶我去試下,去到見到系一間老店,風格好懷舊,雖然冬天好凍,但好多人系度排隊。雞蛋糕整得好簡單,好似童年時食果D咁,幾香軟,還可以,唔膩又唔系好甜,還可以。芝麻糊,應該系生磨芝麻糊,好濃厚嘅芝麻味,好稠,煮得好香滑,分量都夠大,覺得都算OK。桑寄生蓮子茶阿媽叫我飲呢個,對女生有好處,桑寄對女性有保健作用,蓮子又可以清熱,雞蛋系鹵水鹵過,咸嘅,以為咸同甜唔搭,但系呢度又唔會,食落仲覺得好好味,糖水都好好飲,感覺好似自己屋企煲果D咁,唔錯。
2016-01-23
$35 (宵夜)