2010-04-04 593 瀏覽
很久之前已經聽過這裡有抵食過癮的中菜.沒想到現在還是那麼旺場. 早2個星期訂座, 已告知滿座, 只能做後備, 正當要改變地點之際, 前數天又告知突然有位, 真是夠運.是次人少, 只訂半圍菜(6人菜), 另加多一味. 7人吃剛剛好. 川芎元肉杞子桑拿蝦見到真係嘩嘩嘩...因為個底係咁噴煙, 不過當我拿相機出來d煙已經煙消雲散蝦有藥材味, 但又不失鮮味. 噴煙只是綽頭, 沒有多大實際作用.蝦子鮑片金錢扒生財鮑片竟然都係少少有鮮味??!! (雖然應該是罐頭). 調味調得幾好.喜氣洋洋新疆火焰羊架又係搞綽頭, 熊熊烈火, 但同d羊架有咩關係? 羊架比較韌.香草芝士百花釀蟹蓋燴元貝(伊麵底)蟹蓋釀了蝦肉? 味道就是有點像蝦餅, 吃不出蟹味. 元貝是原隻, OK! 蟹蓋和元貝每樣6隻, 算俾得足. 芝士汁很多, 但唔算香. 整體都OK, 但唔算出色.海龍皇鮑魚翅湯(佛跳牆)好鬼多料, 好出味, d湯好濃味, 真係堅! (除了魚翅應該是素翅唔會有味), 每人可分到2碗.春回大地爆丈雞(霸皇雞)之前食左幾味綽頭菜, 還以為這個爆丈雞會有咩pik pik pak pak 的爆丈機關, 但原來無, 不過

春回大地爆丈雞(霸皇雞)
之前食左幾味綽頭菜, 還以為這個爆丈雞會有咩pik pik pak pak 的爆丈機關, 但原來無, 不過味道是好的, 有芝麻香.
清蒸鴻運海上鮮
最失色是這一味
這條紅鈾已經比甚麼星斑低一個檔次, 再加上蒸得太老, 結果我一個人努力掃左2/3條, 還是吃不完(因為其他人一早已經放棄)
上湯過橋絲網鮮蝦卷
口感有d像越南春卷, 唔錯
南瓜椰汁珍珠燉官燕
找不到官燕, 基本上係南瓜椰汁西米露, 味道是不錯, 但當你期望有官燕而結果沒有, 我寧願佢一開始話你知係西米露算啦.
另外還有橙汁 1 Jar 和生果一盤.

因為我們太少人的關係, 沒有order 這樣比較出名的阿拉斯加大蟹粥($800一鍋), 但見其他幾圍檯都有order. 現場所見大家一見蟹粥出場都很興奮, 但味道如何就不得而知.
另外這裡幾識搞氣氛, 事先會問每一圍有沒有人生日, 原來上菜中途會突然熄燈, 然後推生日蛋糕出來, 再加上有點像農曆新年的background music, 場面都幾搞笑興奮.
而我們自備了甜品放在雪櫃, waiter都主動訊問是否需要代為送上檯. 服務真不錯.

不過美中不足是, 原有菜單的香江黃金裹蒸粽, 竟然因我們訂了伊麵而自動消失了. 對方好像從未提及. 原本的餐是$880, 加了伊麵便加多$100, 是伊麵本身就是$100, 還是裹蒸粽換伊麵要加$100, 真是不得而知. 但當初是因為人多了才會想到加多一味(雖然最後還是有人缺席變成只得6人), 但沒理由將add變成upgrade都無講清楚??!!
清蒸鴻運海上鮮
上湯過橋絲網鮮蝦卷/南瓜椰汁珍珠燉官燕