2013-08-25 183 瀏覽
有個好有趣的現象, 如果在Openrice search九龍城, 頭十位出現最多的竟然不是泰國菜, 而是甜品舖.有日與朋友食完泰菜'籽苗葉'(詳見另一食評), 當然要食埋甜品才夠完滿. 行了一陣, 最終決定去'金寶甜品'.'金寶甜品'都算易搵, 不過由於打鼓嶺道食肆不多, 晚上並不顯眼.睇menu才知道主打芭菲, 仲要張張相都影得好靚好吸引. Order時才知道雪糕可以選擇味道, 仲有非常多選擇, 還有比較少見的如鹽味,芝士味,柚子味雪糕可選.揀了一輪, 決定要'紐約芝士蛋糕芭菲'(配綠茶雪糕)$42, 及'拿玻崙芭菲'(配栗子雪糕)$42.當兩杯芭菲上檯時, 大家都有點失望, 因為個杯的大小與想像有點距離(杯與手提電話的高度差不多).紐約芝士蛋糕味道不錯, 有芝士香, 又不會太甜; 綠茶雪糕都不錯, 綠茶味道濃郁. 至於下層則是一埋cream, 蛋糕粒及脆片.拿玻崙及栗子雪糕同樣不俗; 拿玻崙夠脆, 而雪糕栗子味濃郁. 下層同樣是cream,蛋糕粒及脆片.恕小弟孤陋寡聞, 不知芭菲是否有standard的材料, 不過個人覺得這兩杯芭菲的問題是入口太乾, 如果底層有些'水份'可能會更好

恕小弟孤陋寡聞, 不知芭菲是否有standard的材料, 不過個人覺得這兩杯芭菲的問題是入口太乾, 如果底層有些'水份'可能會更好, 純粹個人意見.