2013-04-21 2463 瀏覽
本身阿媽星期一生日,但因要就成家人放工時間,所以貪就腳試下呢間野預祝佢生日快樂。坐低叫左一條蒸班,半隻燒雞,一個芝士焗大蝦伊麵,二個煲仔菜,一籠壽包(叫左佢最後先黎),本身諗住睇下份量多唔多先考慮再嗌其他上菜時間就係惡夢嘅開始,第一個係雜菜煲再等多成十分鐘先再黎第二個海皇豆腐煲同五個白飯,已經心知不妙,唔通逐個餸等十分鐘點知呢個時候好戲先黎,究然黎壽包點呀大佬,全家人已經等到唔知點咁,唔通放低筷子食包先呀,阿媽話算啦黎左就放低,咁生日大晒就唔同個待應講咁多,繼續等。呢個時候兩個煲已經俾我地五個人食得七七八八,隻炸乳鴿先黎唔係嗌雞咩.........冇錯到,原來係大過隻乳鴿小小嘅雞,我呢個時候唯有叫佢快d黎埋其他野,同攞個菜牌黎,預左頭先嗌果d實唔夠食個焗大蝦伊麵都係預期中失望,d蝦焗到燶晒之餘仲要冇芝士味點呀條魚,成枱野都食到八八九九了蒸足成九個字嘅斑仔黎嘅時候。一向細食但好鍾意食魚嘅阿媽話,已經飽飽地,話食多兩談魚就算唔好再嗌其他了,費事再等。我都灰晒了,撈魚汁食埋碗飯。d包凍晒但大家未飽,唯有一人一個食埋佢,埋單6舊水度,都唔知食左d咩我知好很多人喺隔離打緊邊爐要你地招呼,但咁我地

上菜時間就係惡夢嘅開始,第一個係雜菜煲
再等多成十分鐘先再黎第二個海皇豆腐煲同五個白飯
,已經心知不妙,唔通逐個餸等十分鐘
點知呢個時候好戲先黎,究然黎壽包
個焗大蝦伊麵都係預期中失望,d蝦焗到燶晒之餘仲要冇芝士味
點呀條魚,成枱野都食到八八九九了
唔好再嗌其他了,費事再等
,埋單6舊水度,都唔知食左d咩

我知好很多人喺隔離打緊邊爐要你地招呼,但咁我地唔係客呀
唔想做晚飯嘅就不如唔好開晚飯果邊啦?.........
2013-04-20
生日