2015-06-13 1248 瀏覽
來到置富,冇住家飯食,咁就出街食啦!置富商場都有超過5個選擇ga,今晚食稻香。差不多8點,竟然滿座,不過自助拎張電腦飛,等五分鐘就有檯啦。來幫襯的都系左鄰右里,街坊生意。估摸沒有人會在區外坐車來吃飯。稻香的第一特點是好多特價嘢。做完研習功課,今晚就食菜膽翅啦,每位$24,雲吞麵都唔止呢個價錢啦!大班兩味$99;花膠野菌浸時蔬,好似68;追加多個燒腩仔,好似都系68。大家吹下水,等飲,等食。伙計人手唔系好夠,是常態,我地系順德人,唔會太責怪D伙計,都唔會怪老板,咁低價錢,唉!冇嘢食,冇酒飲,阿姐行過,咁就揚下手咯,一次唔得,咪揚多次咯。跑第一是菜,真系好,冇乜油,味道清淡,符合有營食肆的口號!我地鐘意。大班兩味,先上炒球,再上蒸頭腩。魚新鮮就已經好高分。這個價錢一定是養魚,這是合理供應!(何況現在是休漁期呢!)炒球的配菜除了一定有的西芹彩椒還有淮山,真的健康搭配。蒸頭腩配咗些少雲耳。養魚的關系肉不是很結實、肉味較淡,可能配點頭菜、榨菜、沖菜之類的濃味配菜,可以提升一下味道。記住,現在是99元兩味,俾100蚊叫你自己去街市買材料,大概都煮唔到同樣的兩個餸。燒腩仔,因為阿姐落單有點甩漏,所以
燒腩仔,因為阿姐落單有點甩漏,所以遲遲登場,上桌時,有微溫,都好有誠意,個芥末醬調得稀咗D,攻鼻指數不高。
大班炒球 + 燒腩仔;時蔬食曬啦!
蒸頭腩
咁,仲欠D乜呢?正想又追阿姐,看見有三盅嘢過緊來。好嘢!有翅食!打開,材料好多,翅有兩件,當然仲有菜膽,再研究,有雞、排骨、火腿,好足料啵!魚翅唔系仿真翅,系魚翅的一部分,是魚唇!我地又覺得ok啵,魚唇的口感、味道其實唔差,講到食物功效,該跟魚翅相若。記住,付出的是24蚊,唔系240蚊,咁就要合理期望,我地完全收貨ga。
菜膽翅
食完,就返屋企啦,有免費泊車ga!
2015-06-12
大班炒球 + 燒腩仔;時蔬食曬啦!
蒸頭腩
菜膽翅
  • 大班兩味、燒腩仔、菜膽翅