2015-08-29 1625 瀏覽
以前已經去過幾次都覺得ok,不過上星期再去食飯之後就應該唔會再幫襯。嗰日好早六點已經去到所以唔需要等位,其實我哋都有少少趕時間所以未齊人都想入去坐低叫餸先,亦都已經知道只可以食個半鐘嘅規矩,諗住邊食邊等。當行到櫃檯前面我已經同佢講我哋會點菜先,你可以現在由我坐低嗰刻開始計時,唔需要等我齊人先計;所以好快咁安排咗枱俾我,點知我都未坐低有個阿姐走嚟問我幾多位,可能佢見到我哋4個人要咗張6人枱,咁我咪答佢6位,嗰阿姐就對我講等齊人先入嚟啦,得個半鐘你食咋,我再同佢講多次之前同櫃檯所講嘅嘢,咁佢就行開咗。點知一坐低又有個阿姐走埋嚟講類似嘅説話,我已經火都嚟埋,就同佢講你唔好理我齊唔齊人,你依家同我開始計時,同一時間我亦在我手錶按下計時掣。55分鐘之後我哋都已經差不多食完,5個人已經放低碗筷,但係仲有一個人食緊剩下嘅餸菜,特别强調仲食緊嗰個從來無放低過筷子,一路都默默咁食緊,就已經有個阿姐問係咪食完,咁食緊嗰個梗話未啦,阿姐一於少理,一口氣收晒其他5個人嘅碗呀,筷子呀,空嘅碟呀,成張檯就只剩下一個碗,一碟未食完嘅餸俾仲食緊嗰個,心諗算啦,點知佢仲嚟,值頭攞塊布嚟抹檯,跟住仲放定下一輪嘅乾淨setting喺度,想點呀你哋,又話個半鐘,一個鐘你就出呢招趕客。未食完嗰個當然無mood食落去,連我阿媽都話點解喺度食嘢感覺好有壓力!跟住我哋好快咁俾錢走,走嘅時候櫃檯拋下一句,嘩乜真係咁快呀?簡直俾佢吹到啤啤聲!所以各位如有長輩呀,老人家呀,小孩呀,佢哋食嘢比較慢就要好好諗清楚夠唔夠時間先好幫襯!雖然食物整體來説尚是不錯,但有咁嘅服務真係食到背脊骨落,永無下次。