2016-04-21 2618 瀏覽
岩岩去完日本旅行,番到黎香港就已經好想再食番d日本美食,日本美食眾多,樣樣都想食,所以就揀左間放題黎食,貪佢可以樣樣叫小小! 平時行過見到呢間放題都好多人幫襯,而且朋友生日有優惠,決定一試! 貪佢種種夠多,連打邊壚都有,當然主角都係松葉蟹腳同生蠔啦。一坐低緊係即時叫個蟹腳先啦。提供既工具都好容易剪開,完全岩曬我又怕煩但又想食好味道美食既人。蟹肉鮮甜而且無雪味,肉質唔會散開。一口氣食左好多隻,啖啖肉。點左隻生蠔,差唔多有個手掌咁大由於好大隻既原因,食落好有口感,生蠔既鮮甜充滿口腔,有好滿足既感覺。食到呢到就開始要飲下野,當然野飲都係任飲啦,而且好好既就係竟然有個熱飲櫃,好適合唔太鐘意飲凍野既人。飲完野後,當然唔可以比把口停啦,講明食日本野,點可以唔食刺生呢。三文魚塊塊都好厚,魚脂味充足。甜蝦味道清甜,大細岩岩好可以一啖食曬。和牛壽司,放入口時,仲微微熱,牛味十足,入口即溶。火灸蟹棒,雖然面頭有好多沙律醬,但係亦都唔會搶左蟹棒既味道,蟹棒有一點點燒焦既口感,食落特別香口。食完生蠔再食個蒜香燒蠔。蒜蓉完全覆蓋係燒蠔面上,蒜香味十足,鐘意濃味野既必試。最後當然要食下天婦羅啦。一咬開唔會剩

貪佢種種夠多,連打邊壚都有,當然主角都係松葉蟹腳同生蠔啦。
一坐低緊係即時叫個蟹腳先啦。

蟹肉鮮甜而且無雪味,肉質唔會散開。
一口氣食左好多隻,啖啖肉。
點左隻生蠔,差唔多有個手掌咁大

三文魚塊塊都好厚,魚脂味充足。

甜蝦味道清甜,大細岩岩好可以一啖食曬。
和牛壽司,放入口時,仲微微熱,牛味十足,入口即溶。

食完生蠔再食個蒜香燒蠔。

蒜蓉完全覆蓋係燒蠔面上,蒜香味十足,鐘意濃味野既必試。
最後當然要食下天婦羅啦。

一咬開唔會剩係得炸粉,蝦亦都好爽口,咸味亦都岩岩好,我連個汁都無點過都已經食左好多隻。

總括黎講,三個字,平靚正,剩係食個手掌咁大既生蠔同松葉蟹腳都值回票價。
2016-04-20
  • 生蠔