2015-07-29 1708 瀏覽
今時今日,冇受領匯魔爪影響嘅屋邨少之又少。9成9公屋商場,唔係變晒快餐店,就係連鎖茶樓。最離譜算係黃大仙公屋居然有元氣壽司,要草根階層俾幾舊水食魚生菜當晚餐,你冇嘢呀嘛?剩返少之又少嘅公屋商場,依然由政府管理。而當中,又存在少之又少嘅小店,KK算係其中之一。肯肯定,去到祖堯邨呢種荒蕪之地,除非你係車主,否則平日專程會上去嘅,一係街坊,一係就學生。斷估唔會有碼頭工友衝上山搵食吧!所以,星期六黃昏時間走到KK,見到成間餐廳半個人影都冇,又覺得好正常。因為冇人,成間餐廳任坐。兩個人坐六個人大枱,如果係大商場食店,肯定俾人鬧爆祖宗十八代。點菜,基本係一個地道粟米沙律頭盤,加Garlic Nam及Chicken Masala,另配兩杯特製芒果奶昔。事先聲名,呢杯奶昔唔點唔得,一來好味,二來印度菜重口味,冇杯甜嘢中和的話,都幾難受。栗米沙律醬汁濃厚,好此道者不應錯過;Chicken Masala辣度適中,一言以敞之,有中價印度餐廳嘅水平。相比近年稍為跌watt嘅重慶森林,KK算係驚喜。當然,港島區恆河依然保持水準。其實應該叫多幾個朋友開餐,咁至夠人試足咁多道菜。結果埋單兩百蚊左右,不過不失。重點係
其實應該叫多幾個朋友開餐,咁至夠人試足咁多道菜。結果埋單兩百蚊左右,不過不失。重點係,呢種小店真係冇幾多間,趁仲有機會,快試。

2015-07-25