2013-02-04 185 瀏覽
平時上黎睇食評多,今次終於的起心肝寫屬於自己的第一篇食評!話說聖誕個陣煩惱緊去邊食大餐,有朋友介紹公司附近新開的日西放題,主打的o係5A 和牛放題加自助餐,加埋一價錢都係$2xx 度,抱住即管一試的心態訂了25號10 位!由於未去過間餐廳,預先約定朋友仔係葵興MTR STATION 等一齊行過去,行了十分鐘就到達工業大廈(心諗咁大個女都未試過工廠大廈食聖誕大餐,得吾得架),上到餐廳見門口放了用一棵用CUPCAKES 堆成的聖誕樹 ,十分有心思,裝修也不俗。我們一行十人,店員安排了一張長檯給我們,檯前還有一部42 吋的私家大電視,自成一角,呵呵!正! 由於我們訂的o係7: 15 至8:45 的時段,限時個半鐘,當然要爭取時間啦~最先食的當然o係冷盤啦,拎左北海道長腳蟹、翡翠螺、青口、蝦和沙律。長腳蟹不錯,薄殼多肉,雪味不重,所以都encore左兩碟 , 翡翠螺又大又肥美,青口和蝦就普普通通,沙律當然是開胃菜!食完冷盤,輪到熱食 。拎左賣相不錯的燒豬脾肉,清蒸大斑和卡邦尼大蝦意粉。燒豬脾肉肉質嫩滑,真係啖啖肉~ =} 清蒸大斑就不過不失,卡邦尼大蝦意粉真係值得推介,個sauce
平時上黎睇食評多,今次終於的起心肝寫屬於自己的第一篇食評!

話說聖誕個陣煩惱緊去邊食大餐,有朋友介紹公司附近新開的日西放題,主打的o係5A 和牛放題自助餐,加埋一價錢都係$2xx 度,抱住即管一試的心態訂了25號10 位!

長腳蟹不錯,薄殼多肉,雪味不重,所以都encore左兩碟

燒豬脾肉肉質嫩滑,真係啖啖肉~ =} 清蒸大斑就不過不失,卡邦尼大蝦意粉真係值得推介,個sauce 不但香濃,最重要的係用鮮蝦整,吾係雪蝦,加分不少!

正當享受緊卡邦尼大蝦意粉之際,服務員已經逐一端上各款前菜,一人一份!
等了整晚,主角終於出場, 5A 和牛 XD
Bar檯亦提供了多款火鍋配料,有炸響鈴 、豆腐和多款蔬菜等 ,可以任拎架。

食到差不多尾聲,服務員突然送上一 艘魚生船
,真係好 surprise !
艘魚生船真係份量十 足,我地十個人都食吾曬 (因為已經食到好飽 XDD),有三文魚、吞拿魚 、北寄貝和鮑魚片等, 餐廳仲好有心思, 用甜蝦整了兩個心形 ~

最後餐廳贈送了甜品 ,竟然係我最愛的 Häagen Dazs 雪糕 ~ YUMMY !
總括來講,以這樣的價錢可享受到如酒店質素的食物 ,真係物超所值 !
餐廳的環境和服務亦不俗,朋友聚會絕對適合 !

這一餐,真的很滿足同喜出望外!

2012-12-25
聖誕節