2017-09-06 302 瀏覽
<荃灣優閒西餐廳 Olive cafe >😃🌱荃灣美食多 人亦多 要揾到間餐廳輕鬆優閒甘食唔易 😌 呢間olive cafe喺荃灣站行6 至8 分鐘就到 剛剛喺馬路天橋之下 可能隔住左感覺有d截然不同😂 門口有幾個露天座位 吸煙人士應該啱。 而入面陳設簡約為主以黑白裝飾加上木枱櫈座位 感覺舒服 😄 由於我係9pm先去到 當然只有dinner set, set入面有意粉🍝 飯🍙等等 而我就點左<Dinner set>🍴香煎西冷扒6 安士配洋葱汁🐮 138 蚊 配餐湯 咖啡或茶☕餐湯係青瓜忌廉湯 🍲🥒仲有餐包🍞 餐包剛焗起 加分 👍🏻夠香脆 可以撈埋佢俾既薯蓉帶鹽辣撈麵包唔錯 🥔 亦可浸住忌廉湯食都唔錯 😌湯忌廉味濃青瓜味就唔太突出🥒 但都ok 🙂主菜既🍴西冷扒🐂估唔到俾到少少驚喜我 😃 首先 側邊墊底既沙律生菜🥗夠新鮮 好適合同肉一齊食中和肥膩 ,配菜薯條🥔 剛剛炸起 切成長厚身 外脆熱辣辣 入面夠粉 正😍 而主角既西冷扒 就甘食落去似係五成熟🐮 肉質juicy亦保留應有既彈牙 點埋香濃既洋葱汁 🌰 煙靭中帶點juicy ! 當然,佢唔係好靚嗰d牛扒
<荃灣優閒西餐廳 Olive cafe >😃🌱

<Dinner set>

主菜既🍴西冷扒🐂
估唔到俾到少少驚喜我 😃 首先 側邊墊底既沙律生菜🥗夠新鮮 好適合同肉一齊食中和肥膩 ,配菜薯條🥔 剛剛炸起 切成長厚身 外脆熱辣辣 入面夠粉 正😍 而主角既西冷扒 就甘食落去似係五成熟🐮 肉質juicy亦保留應有既彈牙 點埋香濃既洋葱汁 🌰 煙靭中帶點juicy ! 當然,佢唔係好靚嗰d牛扒 但以呢個價錢 係性價比高 唔錯👍🏻😍

飲品點左凍檸茶 🍋☕
正常檸茶 冇特別😃

Dinner set加20 蚊可以點原價30 蚊既甜品
🍴雲石芝士餅 🧀🍰
其實一路都唔知雲石芝士餅同雲石有乜關係😂不過 我認得佢既味道👍🏻 帶有牛油同朱古力香味🍰🍫 甘呢個食落去時個人覺得牛油味偏多 朱古力偏少 但係幾滑既 😃同埋芝士味都夠哂香濃 而且都幾大件 整體唔錯😁

Score 平均分 <7.4/10>
Taste 味道:🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
Address地址
Olive cafe
荃灣西樓閣路1至17 號新領域廣場地下4 號鋪
~~~~~~~~~~~~~
2017-09-06