2009-06-25 16 瀏覽
今日要食個Quick Lunch,貪就腳去咗KFC,買咗份家鄉雞皇飯配炸雞粒既套餐。個套餐應該跟個大既家鄉雞皇飯,但上枱既係一個方形碗既飯 (以前係用黑色膠兜,或者係白色碟),望落似係細碗既size,我向店員救證,原來呢個真係「大」碗家鄉雞皇飯,真縮水。望住呢個似係下午茶既Lunch,我都無咩好講,唯有快快趣食埋去上堂啦。但食咗兩粒雞粒後就好唔妥,點解我只係食到炸粉,食唔到雞肉既?為咗解開呢個迷,我就mit開粒雞粒睇吓,嘩!KFC竟然用神奇既炸粉,令到比手指尾指頭還要小的雞絲,發大5倍變成雞粒。到底呢個係唔係偶然既事呢?為咗知道迷底,我mit開多一粒睇吓,第二粒都係咁架。正當我諗緊好唔好做老好人,就咁算數既時候,我突然望到坐我旁邊既客人,佢份大既家鄉雞皇飯,係用舊款黑色膠兜裝住架,我再望吓自己碗飯,一個家居飯碗上面放住兩三粒雞肉粒,再望吓我唔會食既炸粉,我覺得自己用$25.8 (原價要$30.8,用咗coupon減低5) 買一碗白飯加一杯汽水加六粒炸粉都唔出聲,我就唔係好人,而係白痴。我叫咗經理埋唻,首先問佢:請問我呢碗係唔係大既家鄉雞皇飯?經理:係架!小妹:但以前係用黑色膠兜裝架喎,

我叫咗經理埋唻,首先問佢:請問我呢碗係唔係大既家鄉雞皇飯?

經理:係架!

小妹:但以前係用黑色膠兜裝架喎,坐我隔離嗰客人嗰碗都係用膠兜裝架。

經理:基於環保理由,堂食既會用碗,外賣既先用膠兜。

小妹:但佢都係堂食架喎!

經理:…………

小妹:Fine!呢個我唔同你計 (亦都無乜好計,因為只係份量既問題,無謂難為人),但啲炸雞粒得咁少雞肉 (指住啲雞肉畀佢睇),我覺得好呃秤囉!

經理:哦!因為係製作過程裏面,有機會出現部份大小不一既情況,可能其他唔係咁……。

小妹:但係我mit咗兩粒都係咁樣。

經理:…………

小妹:基本上我食咗兩粒,mit咗兩粒都係咁樣,我就接受唔到,你同我換過第二樣野食啦!

經理(如釋重負,笑到四萬咁口):咁請問你想換咩野食呢?

小妹:你換雞中翼畀我啦!

結果個經埋換返雞中翼畀我,我先覺得順氣啲,但以後就算唻,都唔會再叫呢啲野食囉!

2009-06-20