2016-02-15 3957 瀏覽
荃灣CITY WALK的漁屋總是坐滿客人,正當要等位時,店員問我們要過去如心廣場那間嗎?有位以及食到9點半。反正如心未試過,就過去吧!分店位於如心廣場較偏僻的位置,但地方都比較大,環境光亮,座位都較舒服。第1 ROUND 緊係叫刺身先啦~叫左甜蝦,SIZE唔算大,但都新鮮;玻璃蝦,唔夠爽口,細隻;帶子清甜,有光澤;三文魚最好味,厚身而不肥不膩;墨魚片爽口;TUNA都厚身而不太腥;翡翠螺彈牙,整體都OK,唔差的。個人最喜歡以及必叫的燒菠蘿。要有甜同多汁的燒菠蘿出現,其實要睇下間餐廳買的菠蘿夠唔夠熟,第1 ROUND的燒菠蘿就甜而多汁,第2 ROUND 就酸左D。芝士焗蠔,沙律醬太多,搶曬味,隻蠔細到食左都唔知牛仔骨(唔太記得),醬料味好怪唔太MATCH,但都算JUICY。蟹黃翅,估唔到放題都有翅食~!蟹黃其實只是蟹子,有金菇同冬菇,仲有芫茜,我鍾意佢味道清清地,當湯飲幾好。牛舌,厚同燒得剛好,但唔入味。燒全翼,表面燒得金黃香脆,散發誘人吸引力,咬落去香噴噴,可是皮脆肉嫩,D肉是無味的,D香料醃得唔夠,白白浪費了燒得咁正。火灸壽司,飯太軟,面上的配料都加了太多香料,無火灸的香味,唔夠舊店咁
芝士焗蠔,沙律醬太多,搶曬味,隻蠔細到食左都唔知
牛舌,厚同燒得剛好,但唔入味。
火灸壽司,飯太軟,面上的配料都加了太多香料,無火灸的香味,唔夠舊店咁好食,好彩嗌左唔多。
唔使加錢都有梅酒,但太甜。
叫左小食,份量多,但成隻8爪魚好難趙,趙左好耐。
1人只可叫1個的MOVENPICK,食完就大大滿足了!
感覺這是升級了的分店,但食物質素未能升級,未追上舊店,有待改善。

2016-02-13