2016-01-23 2975 瀏覽
放題,其實並不是只適用年輕人。用一種固定的價錢,食自己最喜歡的東西,而且不用理會價錢,這是一種多麼幸福的事。而今日小弟訓晏左連午餐都未食,諗食咩好嘅時候,突然就靈機一動,就對自己好一點吧,把省下來的午餐錢,食一次放題吧。而今次就選擇了漁屋,原因係想起中學同學推介,也可以去去百貨公司,把家中的東西採購並送回家。看看環境,坐位較其他放題大一點,而整體環境則與其他放題差不多一坐下,當然是叫杯日本啤,難得放題都有如此質素的飲品,抵讚而第一樣嚟嘅食物就係焗蠔。我心想,第一樣嚟嘅就係焗蠔,應該係焗定吧。結果是真的,不夠味,汁也蓋過了蠔味,蠔也太小,令人失望食完蠔後,終於到我最期待的魚生也。魚生包括左甜蝦,三文魚,帶子等等,全部都有點鮮味,而且也夠凍,最推介的是甜蝦,夠大隻,而且是有頭甜蝦,不像其他放題般係用平價的無頭甜蝦,必食。壽司令小弟都幾驚喜,百多元竟然有海膽同三文魚子,兩者加上壽司,出其地夾,海膽嘅鮮味加上三文魚子在口中爆發嘅口感,令人一叫再叫。清酒煮蜆 蜆都算新鮮,但細左少許,而且清酒味道過濃,不過勝在夠熱,食完魚生後可以暖暖。牛油粟米 牛油太多,令其更加油膩,如果可以叫少牛油就更好。鐵板
放題,其實並不是只適用年輕人。

一坐下,當然是叫杯
日本啤,難得放題都有如此質素的飲品,抵讚
日本啤
而第一樣嚟嘅食物就係
焗蠔
食完蠔後,終於到我最期待的魚生也。
有頭甜蝦
海膽三文魚子sushi
熱食
牛油粟米 牛油太多,令其更加油膩,如果可以叫少牛油就更好。
粟米
鐵板九菜
推介,夠熱夠香辣,而且加上孜然粉,夠香,也能剌激一下味蕾。
燒9菜
甜酸豬扒,味道幾入味,而且甜甜酸酸幾開胃。但再叫時,第二件就煮得太耐,太乾。
牛仔骨
題外話/補充資料: 整體評價8/10 值得再