2016-05-17 924 瀏覽
母親節真係一位難求,好彩一早訂左位,walk in都唔知要等到幾時。坐卡位,都幾濶落,枱上有水及餐具。母親節特別送上西餅兩件,我地枱係拿破崙蛋糕,酥皮幾香牛油味喎,cream亦甜滑,幾好味。點了晚餐set,可跟餐湯或沙律,每樣要了兩客share試試。是晚餐湯係蕃茄海鮮濃,茄味鮮甜,飲到濃濃嘅海鮮味,幾正。是晚沙律係沙樂美腸菜沙律,菜較軟身,且個汁太酸了,白醋味過重,麻麻。炭燒安格斯西冷牛扒配黑松露汁,要了五成熟,黎到都算滿意,牛味不錯,但份量少了點,二百幾蚊的扒餐我期望高一點……舢舨炒飯,開頭仲以為係普通炒飯,黎到個賣相又幾得喎,大大隻蝦勁吸引,飯炒得香口,加了辣椒同炒好惹味,但略微乾身了點,飯顯得有點硬了。煎比目魚伴紫薯蓉芒果汁,這個份量也是很少,但味道確實不錯,魚柳煎得皮很香脆,而魚肉亦很滑,芒果汁甜甜酸酸咁又幾夾喎。紫薯蓉甜甜的,有啲甜品feel。蘑菇煙肉三文魚手捲通粉,最飽肚的一碟,長通粉軟硬適中,煙肉蘑菇加忌廉汁基本上都已經係黃金組合,沒有不好吃的理由吧。黑莓藍莓果茶,簡簡單單要了杯果茶,一個茶包一杯,夠香甜。鮮奶咖啡,特飲要加二十蚊,但這杯latte有點失望,啡味夠了,但少
坐卡位,都幾濶落,枱上有水及餐具。
黑莓藍莓果茶,簡簡單單要了杯果茶,一個茶包一杯,夠香甜。
鮮奶咖啡,特飲要加二十蚊,但這杯latte有點失望,啡味夠了,但少了點香滑。
荔枝桂花烏龍茶(左),柚子荔枝沙冰(右),天氣熱,家人都嚷著要飲凍飲降降溫。桂花味很香,茶味十足,不錯飲。另一杯荔枝味很強,柚子清甜,兩著混在一起又幾好味喎,又香又甜,而且沙冰夠哂凍好消暑。
芒果棉棉冰配雪糕,母親節太難搵位了,甜品就不轉場在這裏吃吧。餐牌上選擇很多,拍得住甜品
。母親大人說沒吃過綿綿冰,咁就黎一個試試啦。芒果味很濃,爆爆珠好甜好多芒果汁,比不少甜品舖好味呢。
綠茶心太軟,心太軟又係大家喜愛之物,仲要有綠茶味,又梗系要叫一客食下啦。綠茶味很濃,蛋糕外脆內軟,一切開啲綠茶漿湧出黎,正正正呀~
order紙十分清晰。

今晚客人很多,店員都顯得好緊張,不斷check單,check枱,才七點多廚房已經call out牛扒賣哂,哈哈,看來新餐廳第一次全店爆滿,大家都處於戰鬥狀態喎。
2016-05-08
母親節