2016-03-05 1095 瀏覽
區外朋友成日問我荃灣係咪有間米線好出名,我自己唔好米線,但我估佢哋指呢間。若干年前食過,無咩記憶點,亦唔係心水餐廳。今日朋友特意入荃灣同我見見面,仲指定要食米線。原來佢大學時代成日食,當時廿幾蚊,時不時會懷念吓。週六八點多,有成廿人排隊,條龍好得好慢,有位姐姐會過嚟遂一為排隊嘅人落單,見前面啲熟客都好純熟地點菜,我呢啲生客即刻緊張起來,似去咗澳牛嘅感覺,當時我企嘅距離根本遠到睇唔到貼喺門口嘅餐牌,姐姐見我一陣慌亂,叫我點炸醬+腩肉,最招牌,我一向好尊重侍應推薦,於是就咁決定。朋友原本已點翼尖,聽到姐姐咁講後話想轉炸醬腩肉,姐姐風趣地話:「你朋友咪有炸醬,叫佢share俾你咪得,食多樣餸」好哋坐室外位,一坐低唔夠兩分鐘就上菜,而且咁多客都無亂單。腩肉份量好多,大大片,似日式叉燒,瘦肉中間有肥筋連著。整碗份量好大,好飽肚。朋友點嘅中辛,佢請我食咗兩隻翼尖,好冧個鹵水汁好入味,連啲骨都有味,推介。
炸醬腩肉小辣
小窩腩肉翼尖中辣