入門食家
因為呢間係一間批發凍肉鋪, 我人數唔多, 所以只試過佢幾樣既肉類, 不過以價錢, 質素來講, 都覺得係超A 級, 值得推介.首先就係牛柳, 大約$60 左右一磅(係一磅唔係100g), 淨係價錢已經同出面超市差好多. 牛柳本身比較瘦, 好少脂肪. 牛柳我係用黎BBQ, 我女友同一些女性朋友都比較愛吃少脂肪既肉類, 所以呢一種好適合佢地. 其實買肉去整, 烹調既方法都冇幾多種, 只要肉質好, 點整都會好食. 雖然佢唔肥, 好少脂肪, 但係都好"林", 好有肉味, 好正. 再來, 羊架, 超值之選. 一排羊架有8至10支骨, 都只係$100 以內, 唔使$10 一支, 但係有去大餐廳食既質素. 首先又係一定要先解凍, 可以再買一支香草(百里香THYME, 迷迭香ROSEMARY都好香), 解凍後灑上香草就可以煎, 同煎牛排一樣,唔好返咁多次. 主力推介"去骨安格斯牛肋骨", 一流之選. $60 一磅. 我買一舊4 磅既可以有厚切十多塊. 呢一種肉質比較肥, 有雪花紋, 愛食牛既一定知. 我本人食得肥會原塊煎. 不喜歡既可以先去左邊邊既肥先煎. 煎既時候唔好落太多油, 因為佢自己出油都比較多

主力推介"去骨安格斯牛肋骨", 一流之選. $60 一磅. 我買一舊4 磅既可以有厚切十多塊. 呢一種肉質比較肥, 有雪花紋, 愛食牛既一定知. 我本人食得肥會原塊煎. 不喜歡既可以先去左邊邊既肥先煎. 煎既時候唔好落太多油, 因為佢自己出油都比較多.呢一款, 好有牛味, 夠肥, 口感一流.

最後有幾樣要提大家, 首先, 呢間鋪比較早收. 1800 SHARP 落閘, 一定要早到. 二, 最好先知道自己要買乜, 入到去係冇得睇既, 佢有好多貨我都唔知係咩未試過, 不過見好多人買(有完整既雪魚, 同好多不知名既肉). 三, 因為呢個鋪係批發形色, 所以要買比較多, 唔可以買一兩塊. 四, 冰肉一定要先解凍, 完全冇冰先好煮, 如果唔係煮出黎既肉口感會好差, 可以的話用紙吸一吸水比較好.
HK$50