餐廳: 金裝燉奶佬餐廳 (美孚新邨)
資訊:

2012-03-03 64 瀏覽
漸漸,金裝燉奶佬成為懶煮飯貪方便出街食嘅飯堂之一,其實,佢嘅質素又唔係話好好,好到得閒就去食嗰種嘅飯堂,只係想平平哋快快趣填飽肚嘅話,唔係茶記,就係快餐店。依區啲茶記好一般,未有一間覺得好突出,一食就諗起佢;而快餐店,都係嗰幾個牌子,只係之前幾次晌金裝燉奶佬度食飯,質素都唔錯,偶有驚喜添,所以多少對佢偏好多啲啲啫。今晚又無煮,皆因老婆返夜校最後一晚,上堂地點就正正同區嘅港大校外進修中心,佢9:00pm多放學,就一齊去幫襯燉奶佬,當慶祝讀佢完個短期課程。晌度有個Chef Special 930,即係9:30pm先開始供應,當然比起一般嘅晚市平啲,三十零蚊一個餐,包餐飲或糖水,算幾抵,而且選擇又唔止三幾款,餐牌底面兩頁,一共成16款俾你揀。滑蛋豬扒飯 $36小弟揀咗個滑蛋豬扒飯,想返起,依個飯係讀書時代至愛嘅碟頭飯之一,最正係啲滑蛋,滑溜溜撈飯一流。落咗單,好快上枱,嘩!人都癲呀,勁多飯,多到我估有一般屋企飯碗嘅三碗份量,但豬扒就得兩舊,心諗好搵笨囉。不過,好彩無鬧出口啫,因為正將啲滑蛋撈勻啲飯時,刮吓刮吓原來有成5舊煎豬扒,雖然唔係舊舊都成大塊咁,但夾埋都唔少呢!人哋就撥開雲霧見青天,我

補番張環境相先,之前嘅食評都無擺環境相!
,而且選擇又唔止三幾款,餐牌底面兩頁,一共成16款俾你揀。
滑蛋豬扒飯 $36
,雖然唔係舊舊都成大塊咁,但夾埋都唔少呢!人哋就撥開雲霧見青天,我就撥開米飯見豬扒
,飯又多,扒又多,稱得上抵食夾多件。而質素方面,豬扒都軟腍,煎得香口,只係肉味稍遜,好彩啲滑蛋做得幾滑身,最緊要無過杰
,否則變咗膠水獻就死晒火,最怕啲獻煮到好似食漿糊鼻涕咁。
得嗰兩舊豬扒咁少?
撥開米飯見豬扒,有成5舊咁多!
鴨胸肉羅宋湯意粉 $32
一大個湯碗盛上,睇落好似唔係好多,絕對好嘢沉歸底。之前已經試過佢啲羅宋湯,做得確有一手,所以對依碗羅宋湯意粉都有一定信心。今趟再試,仍然有水準呀,依然做到濃郁非常,酸辣、肉香均徐徐從湯中滲出
。意粉亦都煮得啱啱好,咬落仲帶有少少韌勁,所以,都唔可以攤得太耐。至於啲煙鴨胸肉,不過不失,有微微煙燻味,肉質煙煙韌咁啦。
糖水
既然餐飲以外,可以揀糖水,同老婆兩個都想食碗糖水作結。我就要椰汁西米露,佢就要椰汁紫米露,前者好重椰奶味,又勁多西米,唔會撈嚟撈去都水汪汪
;而後者紫米已經煮得好軟糯,只可惜太杰身啫,杰到有啲似食糊咁
兩個餐嘅份量都比預期大,食得我好飽,仲要咁夜先食到咁飽,所以,一於夜啲先瞓,乘機打吓食評,唔使搞到太飽而瞓得唔舒服。如果佢唔係個紫米露麻麻哋,而煙鴨胸又普普通通,我可能會俾個笑面佢!今次都係OK住先,希望佢哋繼續做好啲啦!
補番張環境相先,之前嘅食評都無擺環境相!
Chef Special 930餐牌
撥開米飯見豬扒,有成5舊咁多!