2016-06-11 2903 瀏覽
一直想試牧羊少年,名字有趣之餘,還知道 cafe係backpack旅遊 theme, 所以等到 weekend就嚟嘆下咖啡。下午二時多,店內已坐滿人。而我們亦大約等了10分鐘就有位。 cafe設計頗特別,有很多來自世界各地嘅小擺設, postcard, hotel keys等等。今日想食甜點,所以點了個京都春日Waffle 同一杯 cappuccino. Waffle - 失望。 waffle本身很淋 (可能係 personal preference鐘意外脆內軟吧), 所以口感一般,但都算有蛋味。綠茶雪糕冇濃郁茶味,而士多啤梨醬亦跟沒有綠茶味嘅綠茶雪糕一啲都唔配。食完缺乏那種甜品滿足感。Cappuccino - 大失望! 牛奶比例過多,還以為是latte! 但一杯出色嘅 latte又能保留咖啡香味。。。可惜呢杯 cappuccino兩頭唔到岸,牛奶味極濃,蓋過了咖啡。再者,連 cappuccino應有的 foamy輕身感都冇 (零foamy bubbles)...很失望。其實一間好嘅 cafe唔一定要有好特別嘅 theme, 但咖啡一定要好。如果連一杯咖啡都滿足唔到我,應該無下次

京都春日
Cappuccino