2015-07-21 21937 瀏覽
**Remarks: 因為Openrice server 好似有問題, 22/6 已寫的這篇食評一直pending在我folder沒人處理, 反而上月底後寫的另一篇食評都出了, 於是寫email report case但兩次都沒人覆, 既然如此唯有整篇重post一次看看出到沒有吧承接上文, 好不容易地捱完寫晒5篇"喊面篇"!!! 真係好不辛苦, 越寫越倒胃口, 一連5篇真惡頂! 真不禁: 哈-哈-哈! 自己編的, 自己受, 早知今日何必當初!!! (配合我一貫的誇張才是我!)我呢隻為食貓, 都係寫番啲開心嘢, 一路寫一路回味吓幾咁好味 yummy 為為食食比較啱我...回復自由身自由寫的第一篇, 當然要寫我最喜歡的 - 自助餐!Promenade, 一直都想去試它的自助餐, 但如果Cafe on M有位, 我又會訂 Cafe on M所以都是"得個講字...", 今晚Honey叫我找個地方吃飯, 既然如此試一試'新地方'. 我們訂了窗邊位, 景觀一流, 但距離buffet枱又會遠少少, 而且每次去取食物都要上/落梯級, 有老人家的聚會就要想想, 考慮自己想怎安排.入座安頓好, 首先要吃

承接上文, 好不容易地捱完寫晒5篇"喊面篇"!!! 真係好不辛苦, 越寫越倒胃口, 一連5篇真惡頂! 真不禁:[倒抽一口涼氣...] 哈-哈-哈! 自己編的, 自己受, 早知今日何必當初!!! (配合我一貫的誇張才是我!

入座安頓好, 首先要吃的, 當然是取即開生蠔, 有一男一女侍應當值即場開, 條隊一直維持3、4個人在等, 每次大概等3-5-8分鐘, 睇彩數, 今日有USA Pacific, 海水味較淡、味道簡單直接帶淡淡蠔鮮味、入口清新, 唔錯! 當然, 又有人會嫌細隻, 但我覺得size可接受, 感覺新鮮最為重要呢! 反而要改善的是每次取兩隻真是'到喉不到肺', 反正都要排隊, 三隻會更合適吧...當然, 要考慮到等開蠔又會用多少少時間, 不過, 這些屬於[事在人為], 我是用Cafe on M來比較, 人家每次派3或4隻即開生蠔, 亦是由兩個人負責開蠔, 但條隊都是長期在0-4人之間, 人家做到Promenade都可以借鏡~
吃過2、3轉生蠔以後, 看看有什麼想吃的, 有長腳蟹及蝦, 都幾鮮甜但忘了影相. 之後去刺身壽司區走一轉, 有帶子、甜蝦、三文魚、劍魚腩、醋鯖魚、八爪魚等等, 味道都OK, 可以encore, 壽司就普普通通, 賣相不吸引, Skip~吧, 無謂嘥'quota'.
通常食buffet我只吃幾樣食物, 生蠔、 刺身、雪糕為主, 再加生果、極少許熱食/甜品就一餐了, 今日見到有片皮鴨, 不需排隊, 取一份吃, 真不錯, 所以今天破例地吃了幾轉'熱食', 真是越食越滋味! 開片皮鴨的師傅好風趣, 一直有和各位客人說說笑笑交流一吓, 大家開心食都食得開胃些!
熱辣辣片皮鴨
最後階段, 留了肚當然要開始吃雪糕, H記雪糕杯5款任取, 有Strawberry, Mango & Raspberry、Chocolate、Cookies & Cream、Classic Milk, 非常合意! 我都吃了好幾杯 (不可以在這裡寫我其實吃了多少, 因為honey睇見個實數會'哦'我...)
總之就'回本'了~
H記雪糕
甜品區一覽: 吃了幾件芒果拿破侖, 非常不錯! 其他有榴槤mousse cake及各類杯子mousse、幾款蛋糕, 味道喜出望外, 都幾好味, 大家要留肚!
芒果拿破倫
甜品
總括而言, 食物大部份都OK, 但喜歡熱盤的可能會略嫌少選擇; 服務方面會自動加水收碟, 算幾妥當! 未折要五百多元, 用了OR 85折Coupon每位仍要500元, 不算抵食, 其實一般情形下我會提議用這個budget來吃午餐buffet, 不過honey話慶祝要請客, 我都無謂替他慳荷包了, 大家happy就夠了~~

食足3小時大家可隨時出去大露台吹吹風看看海景拍個照抖抖氣, 這個露台真是全晚最讚的一個point!

其實我一向食自助餐都幾'自得其樂'的, 多數都俾'OK或笑面', 因為我會先上網看看食評再分析其他食家寫的內容, 例如有些餐廳是熱盤一般但有movenpick雪糕呢我會接受, 如午餐提供即開生蠔就唔駛考慮即訂位! 當然看見食評內無我'可取'之處, 根本都不會訂位了, 所以要過我這關都算很容易, 今晚本來食評總分是OK, 但因為外面大露台加了分, 所以又是給笑面!

2015-04-22
用餐優惠