2014-08-08 1759 瀏覽
係報紙見到詠藜園今年推出健康月餅,適合糖尿病人食用,且將售賣月餅的收益捐俾慈善機構,成件事好有意義。今日於黃埔開會,開會後到附近睇下有冇好野食,竟然俾我見到呢間餐廳—詠藜園,即刻入去試下,因平時食得太多集團式餐廳,食到厭晒,今次可以下新野,店面裝修幾靚,有宮廷的感覺。馳名擔擔麵, 小籠包, 蒜泥白肉,咕嚕肉同雲腿津白,我地掛住食,連一張相都冇影,HAHA擔擔麵: 價錢平,$28/碗,面底軟硬適中,充滿麻香和花生味,面湯好濃郁蒜泥白肉:唔會好油,辣辣地送飯最好小籠包:即叫即蒸,皮薄,咬落啖啖湯啖啖肉,肉又唔會好鞋,好好食,下次來一定要再叫咕嚕肉:酸酸甜甜好開胃,咬落皮脆脆地,且有肉汁,就算食到最後放涼左, 咕嚕肉都依然脆脆地,唔會厚粉雲腿津白:濃濃的上湯味,而津白心也吸晒上湯的鮮味,食落好鮮甜。
蒜泥白肉:唔會好油,辣辣地送飯最好
2014-08-14
  • 擔擔麵