2010-06-21 481 瀏覽
美味佳搬了新舖, 就在舊店過幾個舖位, 新店要比舊店大多了, 需零裝修, 但起碼也叫做坐得舒適. 此店主打廉價串燒, 舉目所見數枱客也在吃串燒, 但我一心來試車仔麵, 所以除車仔麵外,祗點了1串牛肉串燒, 此店的車仔麵也真便宜, 三餸麵 + 熱飲 $20 ( 凍飲 +$2 ). 車仔麵選了: 牛腩 / 豬腸 / 冬菇/ 幼麵 + 凍夏枯草 阿姐放下麵時附上一句湯底是老火豬骨湯, 望一望麵上佈滿雞腎片/ 雞肉碎和點點蕃茄和小量豬骨, 要不是阿姐講過豬骨湯這三個字, 我一定以為佢比錯車仔餸 說回這老火湯底, 入口濃濃的, 除了偏鹹外也真的是足料去煲製 幼麵 - 真係要讚, 夠幼又夠滑身, 有點生麵 feel豬腸 - 切得很細件, 也不太感覺到味道冬菇 - 夠厚身, 但祗有 3 小件牛腩 - 不是用雜腩, 但選用的牛腩帶筋帶脂, 也炆得夠淋, 因帶脂肪所以不柴皮, 此店不用滷水炆牛腩, 而是用清湯腩 的方式泡製, 所以味道較清, 但牛味夠 牛肉串 $6, 祗可以說平宜, 但味道好普通又不夠香, 所洒的辣粉也不辣,老實說 '蒙麵' 的牛肉串需貴

比錯車仔餸
說回這老火湯底, 入口濃濃的, 除了偏鹹外也真的是足料去
煲製

幼麵 - 真係要讚, 夠幼又夠滑身, 有點生麵 feel

豬腸 - 切得很細件, 也不太感覺到味道

冬菇 - 夠厚身, 但祗有 3 小件
因帶脂肪所以不柴皮, 此店不用滷水炆牛腩, 而是用清湯腩
的方式泡製, 所以味道較清, 但牛味夠

老實說 '蒙麵' 的牛肉串需貴 1 蚊, 但好吃好多.

整體而言, 車仔餸不算出色, 但幼麵底真係靚, 用老火湯作車仔麵湯底
也真少見, 但夾不夾就真係見仁見智了!
充滿湯渣的車仔麵
三餸麵 + 夏枯草