2014-11-17 1635 瀏覽
今天天氣非常好, 約了一班朋友去粉嶺郊遊. 午飯經朋友的介紹到了這店.  位置在聯和虛附近, 周圍都是舊樓, 老街坊, 沒想到轉角位有一間如此精緻的餐館, 有英式感覺.  香草麵包端上台, 配以牛油, 欖油和黑醋, 絕配!  但如果麵包熱多一點點就比較好.由於假期關係, 沒有套餐, 於是跟一位朋友每人一個主菜share, 要了雜菇芝士risotto,  不会太過creamy, 粒粒飯都包滿汁, 好rich.  菇亦香氣四溢, 整体不會太乾硬.  另一個主菜濃茄海鮮意粉, 首先賣相不錯, 海鮮有尤魚和青口, 鮮甜.  蕃茄亦放了好多, 再撈面上芝士碎, 醬汁就非常濃, 沒選擇錯誤.  餐飲咖啡, 味濃但餘韻不夠, 最感覺到誠意是奉上加熱鮮奶, 不是間間餐舘能做到.
2014-11-16