為咗要食到呢碗豬手,真係要忍耐少少,下午2時半到達,店舖門口有個阿姐話豬手賣晒,要等到3點半先有,如果食其他嘢入面有位,隨便坐,唔怪之得咁少人,嗰一刻真係呆咗,無晒反應,唯有四周圍逛下,到接近3點15分去到,門口已經有條人龍排隊,好彩好快有位.外表平平無奇,賣相又唔多討好,又無色澤,可以話唔多吸引,但食過之後你會被呢碗豬手吸引住.豬手好似白烚,食落覺得有放調味,因為一口咬落去會感到有陣味道,不是羶味,好淡好淡,究竟原意係用來僻走豬本身嘅羶味,還是係一種入味方法,真不得而知.豬手外皮真係好清爽,肉好腍,骨架位,軟骨位置也很容易咬,整碗豬手米粉連湯底都很清爽,美味,絕不油膩,肥膩,豬手處理得很乾淨,肥膏及肥脂已清走,而每件斬得很適中,放進口內咬剛好,再配上店家獨門辣椒油,簡直令人胃口大開,將整碗豬手米粉進入另一個層次,辣椒油不覺得辣,反觀非常香,好惹味,有股鹹鹹香香味,但食落又唔會覺得鹹,好奇妙.
豬手米-大

題外話/補充資料: 呢啲舊式家庭式粉麵店,全部都係做街坊生意,千祈唔好諗要求要咩服務,環境,又要坐得舒服等等.
2015-11-10
下午茶