2014-11-19 900 瀏覽
群記,當然不是第一次幫襯。所以我知道竅門。這里零裝修、無冷氣,我一定不會在夏天來堂食。今天早上去上水,辦完事,開車出城,一上高速,就覺得有D肚子餓,靈光一閃,咁就去聯和墟啦!(今天秋高氣爽,無冷氣,無問題!)泊好車,立即衝去群記,鋪頭剛剛開門,店內已經坐了半滿。(這時段,就唔洗排隊等位)一個人,當然要搭檯,揾張冇咁迫嘅,坐低order一碗手丸米。店內很靜,因為,人人嘴巴忙著吃東西,就冇機會說話。豬手實在美味,軟硬適中,有肉、有骨,滿足不同的欲望。牛丸亦好好味,爽滑彈牙,有肉味。加上少少辣椒油,提味,好滿足!(有冇批評,有!我一向嫌他們的湯太咸!咁,唔飲就解決啦!)同桌的人,一碗雙拼粉麵,另加一碗豬手凈食,基本上店內的牛腩、牛丸、豬手全都有了,(除了炸卷),再配上大啤,絕對是大杯酒、大塊肉feel,他甚至手持豬手,慢慢咀嚼。旁觀別人吃東西,你會感受到他們的享受。這里每一樣食品都好好味,不過一個人,就只能點選有限的品種,看著旁邊其他的團伙分享豬手、牛丸、牛腩、炸卷、油菜,只能吞口水。看看以后有冇機會,呼朋引伴來開餐,一次過滿足所有的欲望!
群記,當然不是第一次幫襯。所以我知道竅門。
這里零裝修、無冷氣,我一定不會在夏天來堂食。
店內很靜,因為,人人嘴巴忙著吃東西,就冇機會說話。

2014-11-10