2015-05-07 1557 瀏覽
今晚放工拍拖食飯, 選了近公司的筲箕灣, 原本打算食另一間泰國菜, 但搵唔到該鋪, 於是改食出名蜑家菜的金東大。由於有一張25周年特價餐牌, 於是點了一個特價菜:帶子炒蛋 ($65)帶子應該都係用急速帶子, 但完全冇雪味, 炒蛋亦嫩滑, 半生熟的, 入面仲有點蛋汁流出, 最鐘意這個狀態的炒蛋! 蛋裡還有放蔥, 食落更加香口。 飯方面點了一個艇家單腳炒飯 ($68), 其實似欖菜炒飯加3隻脆炸大蝦, 大蝦真係炸得好香, 而且啖啖肉, 好味! 炒飯粒粒金香, 乾身且粒粒金黃色, 水準不錯, 以$68來說是超級抵食!另外還點了一個砂鍋生炒蜆 ($88), 一上菜成枱香氣, 砂鍋熱辣辣, 我平時都怕怕地食蜆, 怕有沙及泥味, 但這鍋蜆完全沒有沙, 也沒有泥味! 即使豆豉味很重, 也能吃得出蜆得鮮味! 店員很細心, 叫我們小心鍋熱, 而且不停幫我倆換碟, 至少換了5次! 一見到碟上有幾隻蜆殼又換了, 實在很細心! 男店員亦常常很熱心的幫我們添茶, 順手就會檢查茶壺是否需要加水。這裡的店員又熱心, 又有禮貎, 實在令我們食得很服適!總括這餐以這個價錢有這種食物水準, 加上服務周到, 真的抵抵抵抵抵

帶子炒蛋
艇家單腳炒飯
砂鍋炒蜆

總括這餐以這個價錢有這種食物水準, 加上服務周到, 真的抵抵抵抵抵!
我們一定會再來!
2015-05-06
帶子炒蛋