2015-01-21 615 瀏覽
係北方餃子源食完晚餐之後唔夠飽,所以就想沿住東大街去搵甜品食~係筲箕灣好多好嘢食,今日特别想食邪惡的芝麻糊,呢啲中式甜品梗係要幫襯傳統糖水舖,所以糖品同甜品老媽都唔啱心水,諗諗下記起有一間食糖水好鬼平,又好出名,所以決定去食翠苑啦!!去之前睇睇openrice,個個都猛片呢間分店既阿姐態度差到一個點,着重服務態度既曉晴係有少少淆既,加上佢地話啲糖水真係麻麻,但為左芝麻糊,我不入地獄誰入地獄?所以都係去啦!店面算大,可以放廿幾人啦,店員清一色姐姐,牆上貼了餐牌,好多都無,只係晚上八點就乜都無,點做生意?甫坐下就已被bea,曉晴好緊張,都未諗定要芝麻糊定芝麻糊燉奶,因為兩樣都想食,但有飯友寫話後者係伏,芝麻糊份量甚少,三心兩意之下都係唔信邪,點了一客聲稱第二招牌菜:芝麻糊燉奶啲甜品應係一早整定,因為叫完唔夠兩分鐘就有得食,碗嘢一到就知係伏,你見到黑色既地方就係芝麻糊,份量就係睇到既咁多,其他都係燉奶,好灰。 更灰既係,碗嘢暖的,唔熱的奶味唔重,但算滑,真係無乜特别,食第一啖已經鬧自己點解唔聽飯友話;芝麻糊係幼身而稀薄,芝麻味弱,份量極少,得兩湯匙左右,好少好唔開心,早知就叫淨芝麻糊啦都係個

菜牌

芝麻糊燉奶

原來芝麻糊真係只係得少少…

都係個句,呢碗嘢十幾蚊,仲想點?
但我會寧願俾貴啲去老媽度食蛋糕算。
2015-01-09
$19 (宵夜)