2017-07-26 216 瀏覽
筲箕灣係我最愛去覓食既地方,今次同事話帶我去佢屋企附近,最多街坊幫趁既餐廳食煲仔飯。原來係天悅廣場隔離既橫巷裏面。7點去到已有幾枱客人,坐低後同事先落單煲仔飯,再點涼拌貢菜、冰鎮梅子骨、豆豉鯪魚油麥菜。涼拌貢菜(15元)聽聞之前係進貢皇帝食用,故取名頁菜。食落爽脆,帶少少麻辣,加入薄薄的豆乾,爽脆加軟滑口感好特別!好味!豆豉鯪魚油麥菜(65元)油麥菜好鮮嫰、惹味冰鎮梅子骨(98元)用玻璃盆裝著一半冰,上面是冒著熱氣的梅子骨。先嚐一啖,入口酸酸甜甜既話梅味道,外面脆口,保留肉汁。其實好欣賞廚師的心思,令我食到三種口感的梅子骨。開始係食到熱辣辣香脆!等一下食係一半熱一半凍,個感覺真係好特別!食到最後梅子骨完全冰凍,吸收曬醬汁嘅精華,味道更加突出。我更喜歡最後冰凍嘅梅子骨啊!😋😋😋臘味蝦乾煲仔飯(80元)期待已久的煲仔飯上檯了,開蓋淋上豉油,再蓋上等幾分鐘。終於可以食飯啦!一打開蓋,香味四溢!原來師傅將臘腸、潤腸同冬菇切粒,唔似一般只係簡單成條臘腸上,女仔一定鐘意!飯軟硬適中,粒粒分明,有少量飯焦,撈勻臘味蝦乾一齊食,好味!下次會再去!想食好味煲仔飯唔使去油麻地啦!
原來係天悅廣場隔離既橫巷裏面。

涼拌貢菜(15元)
聽聞之前係進貢皇帝食用,故取名頁菜。

豆豉鯪魚油麥菜(65元)
油麥菜好鮮嫰、惹味
冰鎮梅子骨(98元)
用玻璃盆裝著一半冰,上面是冒著熱氣的梅子骨。
先嚐一啖,入口酸酸甜甜既話梅味道,外面脆口,保留肉汁。

等一下食係一半熱一半凍,個感覺真係好特別!

食到最後梅子骨完全冰凍,吸收曬醬汁嘅精華,味道更加突出。
我更喜歡最後冰凍嘅梅子骨啊!😋😋😋
臘味蝦乾煲仔飯(80元)
期待已久的煲仔飯上檯了,開蓋淋上豉油,再蓋上等幾分鐘。
終於可以食飯啦!一打開蓋,香味四溢!

下次會再去!想食好味煲仔飯唔使去油麻地啦!
  • 臘味蝦乾飯
  • 冰鎮梅子骨