2014-12-15 2590 瀏覽
筲箕灣一向出名多野食,日式﹑泰菜﹑甜品店﹑上海舖等乜都有,小炒更唔駛講,其中一家出名既就係太爺雞。我地一行8人嚟晚飯,男女參半,唔算食太多野,但就前後點左7碟餸。包括招牌菜太爺雞﹑椒鹽鮮魷﹑沙嗲金菇肥牛粉絲煲﹑豆豉鯪魚油麥菜﹑魚腩煲﹑生炸大腸同埋驚喜小炒薯仔牛柳粒呀!太爺雞其實就係玫瑰豉油雞,隻雞都幾大隻吓,好好肉,用冰鮮雞就梗架嘞!勝在豉油加了糖﹑玫瑰露等調味好好,送飯相當不錯。因為想食菜,唔係逢菜都食既我就點了最易入口既豆豉鯪魚油麥菜,諗番起食得最多呢個餸係以前住宿舍落街市食飯既時候,不過而家啲豆豉鯪魚彷彿冇以前咁好味,所以都點少左了。這裡做得不過不失,唔過油也不過鹹,可以。椒鹽鮮魷顏色金黃,粉漿已加鹽了,不點喼汁也可,但我仍然較愛帶少少酸既口味呢!魷魚爽彈得嚟唔會像趙香口膠,咬得開易吞既,調味﹑炸功俱佳,好好味!此時已將膽固醇拋諸腦後,連吃數件呢!估唔到薯仔牛柳粒這家常小炒竟然可以喺呢度食到,看似簡單但呢度做得相當不錯,先將薯仔同牛柳切粒,用油泡過才加豉油﹑糖﹑鹽等基本調料快炒,食得倒薯仔有炸過既香氣,係稍為鹹左一點,但送飯就剛剛好。跟住兩個煲仔菜都嚟了,不嬲唔食魚,所以冇試魚腩

太爺雞
豆豉鯪魚油麥菜
椒鹽鮮魷
薯仔牛柳粒
跟住兩個煲仔菜都嚟了,不嬲唔食魚,所以冇試魚腩煲。沙嗲金菇肥牛粉絲煲又係住 Hall時常吃的,味道沒太特別,但冬天吃煲仔菜會倍覺滋味!
薑葱魚腩煲
沙嗲金菇肥牛粉絲煲
在場所有男士過半好啤酒,又食內臟,故點多碟生炸豬大腸送酒。這裡小菜份量適中,定價合理,夠鑊氣也好味,街坊飯店格局也主力做街坊生意,好像在區外也有分店的,喜歡小炒既朋友幫襯得過呀!
生炸豬大腸
2014-12-07