2011-08-20 799 瀏覽
拖咗半年嘅食評,本來一食完就好想快啲寫好佢,不過當時忙於搞去旅行嘢,放埋咗一邊,就係咁擺吓擺吓無晒火去寫。最近,同依班死黨又有飯局打鞭爐,重提番依餐蛇宴,講開大家都好想今年再搞番轉,所以,先「的」起心肝要寫埋佢。其實,有班中學死黨,加部份波友,「枕住」都有出嚟食飯,一年都好幾次,不過次次都唔會齊人,所以舊年尾就諗住入秋搞大啲,包個房,整圍蛇宴,結果約嚟約去就要到今年二月下旬先搞成,但係無減大家出席嘅熱誠。而揀嚟多彩,因為依度有我哋唔少嘅回憶,仲係中學年代時,我哋大部份都係晌大坑東讀書,住晌深水埗一帶,晌偉智街打完波就去南昌食大排檔,大排檔拆咗之後,嗰時各人都出嚟做嘢,就開始升格去多彩,週六食完食一齊睇英超,幾開心呀!雖然依家人大咗,各散東西,各有各忙,波亦無踼喇,睇波食飯就仲有嘅,乘機呻吓工作嘢,呻吓屋企嘢咁囉。故此,今晚齊晒人成圍枱,真係近年難得架。綿繡燒味大拼盤燒味包括有油雞、叉燒、分蹄、燒鵝、海蜇,晌度幫襯咗十幾廿年,佢嘅燒味都OK架,雖然唔及得一啲出名中菜館嘅出品,但食落有感情。七彩炒鴕鳥柳大堆頭製作,以紅椒、青椒、西芹爆炒鴕鳥絲,鴕鳥肉係近年新興,網上資料指鴕鳥肉含較多鐵質同

綿繡燒味大拼盤
七彩炒鴕鳥柳

大堆頭製作,以紅椒、青椒、西芹爆炒鴕鳥絲,鴕鳥肉係近年新興,網上資料指鴕鳥肉含較多鐵質同蛋白質,較少脂肪同膽固醇,確實都幾好食,質感、肉味都似牛肉,係啖少少,不過炒得夠鑊氣,又夠晒大碟。
太史鮑絲燴五蛇羮

預咗兩大窩,咁先夠皮嘛!阿姐話蛇羮唔係佢哋酒樓嘅出品,係托附近蛇鋪交嚟,深水埗都有好多蛇鋪賣蛇羮,睇落就好足料。席上,阿姐原窩再翻熱,果然,非常足料,啖啖鮑絲、蛇肉,味道唔錯,湯底鮮甜,阿姐仲放低一大兜薄脆,驚死我哋唔夠分。我哋食完一窩,隔多陣至再食第二窩,一窩絕對夠分12-13碗。
流沙白花蛇丸

蛇肉同蝦膠打成丸,裡面再加鹹蛋黃蓉,然後黐啲米粉酥炸,蛇丸本身做得爽彈,流沙效果又OK喎,鹹鹹香香咁!
菜膽蛇汁龍崗雞

雖然係街坊酒樓,但餸菜賣相一樣做足,依個菜膽蛇汁龍崗雞,菜膽用上娃娃菜,砌好伴碟,不過個人覺得用上小棠菜夠綠就仲搶眼。龍崗雞斬好砌番成隻「雞樣」,加少少玻璃獻,成個菜就完成。雞肉入味而肉嫩,皮下脂肪又少,甚有水準。
豉汁蒸蟠龍鱔

依個蟠龍鱔做得出色,原條大黃鱔輕輕鎅開一截截屈成蟠龍咁形,加配大量豆豉蒸,上枱後由阿姐切番散一件件。一來條鱔蒸得恰到好處,肉質柔嫩帶少少煙韌感;二來鱔肉滿有油香,係就係肥咗啲架啦,但咁先好食丫嘛;三來,豆豉蒸,絕對係中菜惹味嘅表表者。
蛇汁灼唐生菜
唐生菜加咗蛇汁灼,食唔出有咩特別,不過,生菜灼得爽脆,但賣相樣衰咗啲,一堆亂菜咁款。
枝竹羊腩煲

天寒地凍,整煲羊腩煲就最合時,一大窩枝竹羊腩煲滾住食,咁就最正,枝竹索晒羊腩汁,份外香,而羊腩炆得夠晒諗,唔韌,帶少少羶。本來原先個菜單跟個臘味糯米飯,但識食嘅老死話轉窩白飯仲好啦,因為白飯撈腩汁食,仲滋味過食臘味糯米飯,又唔使嘥晒成兜腩汁,佢又有佢個道理喎,所以就嚟咗窩絲苗白飯喇
。除咗撈腩汁,亦可以撈蟠龍鱔啲豉汁,同樣咁正
蛇汁炆伊麵
同個蛇汁灼唐生菜一樣,雖然加咗蛇汁,食落同平時食嘅乾燒伊麵真係唔覺有咩分別,唯一可以講係個伊麵本身炒得幾好,唔太油膩。
多彩多數都係街坊生意,服務比較隨便啲,晌石硤尾都稱得上大酒樓一間,過時過節都例爆,嘢食都見得人,唔失禮,而且,價位唔貴,好似今晚圍菜,包茶芥加一,12罐汽水,送埋生果盤,全包價都係$1,980,食得成圍12個大男人都飽晒