2015-03-18 1216 瀏覽
多年冇嚟呢度開餐喇,呢日為咗陪朋友去附近聽講座,大家講開杯凍朱古力,於是就嚟呢一度。其實之前都嚟過,但都係食晚飯,所以我同朋友都唔知有冇下午茶食,點知有喎!差唔多五點去到,人唔算太多,個嬸嬸好好招呼。我哋見個下午茶餐牌都幾多嘢選擇,價錢都一般啦!首先嚟凍朱古力,上面冇cream,我地問個嬸嬸,佢話下午茶係冇㗎,啲cream係食晚飯時先會免費送,而家要都得,加多$3,(其實凍飲已經加咗$3),我同個朋友互望咗一眼,算,要埋佢,橫掂唔係成日嚟,而且加咗好似好飲啲。。。不過再嚟,我覺得同幾年前比好似差咗少少咁囉!係口感問題?定味道呢?我講唔出,總之同幾年前比總係差咁啲嘢咁。。。再嚟係個炆米,我朋友話都算大碟(佢男仔嚟),陣味都幾濃,啲茄子都淋,呢個好味最後係烏冬,湯底少少咸,烏冬幾彈牙,豬扒都好淋,呢個可以再食食食下嘢,之前招呼我哋入座個嬸嬸收工,行經我哋張枱時仲同我哋講咗聲:‘慢慢食啦!’ 嘩,so warm之後我同朋友食飽就繼續霸住張四人卡位吹水到六點半,雖然已經有唔少客六點打後入嚟食晚飯,但我哋仲未被人bear或者趕總結一句:唔好同以前比,其實而家都唔差。我會再去嘅

總結一句:唔好同以前比,其實而家都唔差。我會再去嘅
魚香茄子炆米、豬扒湯烏冬、凍朱古力
2015-03-16