2015-02-25 3192 瀏覽
本小妹生日雖然過左幾日,但細心既男朋友一早諗左去邊食生日飯。個人覺得與其用錢買名牌做禮物,我寧可去一個舒適既地方食餐好。我真心多謝男朋友搵左呢間甘有情調既餐廳。話說當日相約銅鑼灣地鐵站等,然後搭地鐵去筲箕灣轉乘9號小巴入石澳。但當我地到達筲箕灣個陣,個天已經落住雨,我地心諗去定吾去好。但男朋友堅持佢吾介意落雨,而我又真係想試下間餐廳(更何況大家都諗吾到去邊好),所以照去。間餐廳都吾升易搵,因為村口落車後,要行入小巷,見到個小公園,又要轉入暗巷。我地係落大雨既情況下,兜左幾個圈,好彩有個外國住客指點迷津。一行到門口,只見一對情侶或夫婦坐近窗邊飲緊紅酒。我諗佢地應該係住係附近,得閒飲幾杯,真係羨慕。講返轉頭,門口擺左隻木黑羊,見到生招牌吾會去錯地方。職員係一個後生女,笑容好甜,服務態度好好。佢幫我地將把遮擺係休息室度,仲叫我地自己揀位坐。我見到餐廳角位有一個大魚缸,男朋友應該鍾意坐近個度,所以二話不就坐底係個度。餐廳菜式都算多,我地睇菜名就覺得好好食甘。我地叫左個意海鮮意粉同羊架。個女侍應先拎左D包同蒜頭醬(我諗係甘叫掛...)。麵包外脆內軟,有好香既麥味,好好食。我地亦好鐘意個蒜頭醬,因
餐廳菜式都算多,我地睇菜名就覺得好好食甘。我地叫左個意海鮮意粉同羊架。個女侍應先拎左D包同蒜頭醬(我諗係甘叫掛...)。麵包外脆內軟,有好香既麥味,好好食。我地亦好鐘意個蒜頭醬,因為食落好香,配麵包食仲好夾,所以我地詢問佢點整。其實個醬好簡單,將個蒜頭切半,用橄欖油擦勻個蒜頭,然後拎去焗就得。對吾太識煮嘢食既我黎講,講就易,做都係算。麵包同蒜頭醬都可以任加,另外佢有一碟自製既辣椒橄欖油俾我們配麵包,但我地覺怪怪地,吾太夾,所以REFILL左一次麵包同蒜頭醬就夠喇。
羊架先上,五成熟,岩岩好,切開仲見到粉嫩既色澤,見到都開胃。加上羊架脂肪比例少,但足夠帶起羊架淡淡既羶香味。海鮮意粉係用牛油紙包住,熱度夠。裏面既海鮮一D都吾孤寒,好足料。,意粉硬度岩岩好,吾會太淋,而且好入味。我地另叫左兩杯青檸梳打,有D二酸甜,青檸味道清新,好岩消滯。
之我地食到一半,陸續有人客入黎,雖然吾叫滿場,但見到大家個樣對D食物都好滿意。呢度既音樂好輕柔,有時播JAZZ,有時係POP song,都好岩年輕情侶黎食。
2014-11-07
生日