2016-04-19 6447 瀏覽
今日表姪女百日宴,被邀請到佐敦童軍總會既金陶軒。如果係坐輪椅嘅,除咗可以係佐敦地鐵站出,仲可以喺尖沙咀站經iSquare出口,穿過柏麗大道轉左入九龍公園入口方向,就會去到。原先以為會食一啲正常酒席,點知表哥既安排非常有驚喜,菜單上邊都有幾個得奬菜式。因為唔係每一碟餸都影相,所以只係介紹幾款。唔記得講,依間餐廳採取會員制,唔係會員應該食唔到?(我唔肯定) 麗影紅紗卷。睇個名真係唔知咩嚟,到上菜見到實物嗰一刻,都係唔知咩嚟。經過耐心既侍應介紹,外面嗰層炸既野(應該係米粉)包住左一塊牛肉,再將個醬放入中間空心個位,仲可以放入口啦。外面嗰層炸嘅嘢,非常鬆脆。入面塊牛肉雖然有啲煙韌,但係鬆脆既外層相映成趣,加埋特別調製嘅醬汁,都算唔錯。 紫袍羅漢燴龍皇。依一味餸,總共分為三部份。第一部份,係一塊米通陪一件蝦球,伴以帶微辣既燒汁。第二部份,係原隻大蝦,比一塊非常薄身既茄子包住蝦身,伴以帶咸既燒汁。第三部份,係一塊日式紫菜卷,伴以帶甜既燒汁。三個部份,各自都十分好食,味道都幾有層次。但係整體嚟講,好似三碟餸放埋一齊。 糖醋一字骨。三碟得奬菜式,依一味最好食。首先擺設都非常靚,好似一
今日表姪女百日宴,被邀請到佐敦童軍總會既金陶軒。

麗影紅紗卷。

紫袍羅漢燴龍皇。

依一味餸,總共分為三部份。

第一部份,係一塊米通陪一件蝦球,伴以帶微辣既燒汁。

第三部份,係一塊日式紫菜卷,伴以帶甜既燒汁。

糖醋一字骨。

三碟得奬菜式,依一味最好食。首先擺設都非常靚,好似一座宏偉建築物。香味聞落去有啲帶酸,但係咬落去,有好香嘅蜜糖味,酸酸甜甜,肉身嘅表面仲有啲脆口。

脆皮椰子雞。

依一碟我就冇影相,簡單來講就係炸子雞,肉同肉中間有啲椰子醬。我其實覺得兩者非常之唔夾,食咗一件就停手。

2016-04-16