「試下我地啲得獎菜 : 玉龍披金沙,冬林結善緣?」 經理洋洋得意地介紹菜式。「 嘩,乜啲名咁武俠片feel,好似睇緊金庸小說,玉龍雪山,金沙江,天龍八部咩!」「唔同, 嗰個係"金庸",呢度係"甘鏞", 此甘非彼金,此鏞非彼庸。」經理神回一句,我O嘴。「咁經理, 來一套"天龍八部"食住先,如何?」「冇問題, 即係叫我先做八個前菜,畀你哋飲下酒慢慢食,收到」。經理果然有料到,服哂!禮雲子粉果, 蟛蜞夠油,粉皮夠薄,味道夠鮮,服哂!懐舊札豬蹄,手功翻幾云, 鹵水煮幾云,好食過西人(啲Ham),服哂!蜜汁燒雞肝, 燒得靚,夠火喉,好軟熟,冇硬身,服哂!鹵水鵝紅,鏞記鵝紅,獨步天下,點形容呢?就好似牙買加博特跑二百米,衝線前收步再影過selfie,都贏你成條街咁囉,服哂!蝦子柚皮,鹽燒田雞腿,薑蔥豬心蒂, 服哂!( 講得多就噚氣,哈哈)玉龍披金紗出場了, 鮮蝦為玉龍,腐皮為金沙,咁簡單配搭,卻炸出非凡効果,非凡味道,服哂!冬林結善緣又點? 原來係一大塊冬瓜肉,覆蓋著各類雜齋菜,冬瓜好甜, 齋料新鮮,最重要是嗰片冬瓜肉產生一種仙氣, 猶如置身竹林一般,視覺上清新脱俗,服哂!鵝,唔食燒鵝,食鹵水鵝,

「咁經理, 來一套"天龍八部"食住先,如何?」

禮雲子粉果, 蟛蜞夠油,粉皮夠薄,味道夠鮮,服哂!

蜜汁燒雞肝, 燒得靚,夠火喉,好軟熟,冇硬身,服哂!

鵝,唔食燒鵝,食鹵水鵝,仲要淨係鵝背肉,連埋鵝肝,鵝腎,鹵水蛋一齊食,都係咁好味,服哂!

鏞記除咗廚房功夫了得, 連經理的功夫都係咁了得,話說上星期有一醉酒漢,從鏞記廚房拿了一把菜刀,衝左去蘭桂坊和差佬對峙。 最後, 鏞記湯經理和警員合力制服他,湯經理安全取回菜刀,冇人受傷。 湯經理有勇有謀,機智過人,仲食過夜粥, 經此一役,他已被上上下下同事封為男神,服未?

鏞記,我服哂!😉😉👍👍
2016-08-19