2014-05-16 2923 瀏覽
老豆生日年年都係食傳統蛋糕,今年想搞搞新意思試吓食cupcake。雖然跟據以往經驗,cupcake都係好睇唔好食,但係見前面咁多好評,一於試吓啦!點知結果都係令人失望。買咗4件,total $72,cupcake嚟講唔算貴。4隻味分別係芝麻,開心果,荔枝,朱古力蜂蜜。芝麻: 本身好鍾意芝麻味嘅嘢,佢芝麻味都算濃嘅,不過就唔夠香。開心果: 呢隻味最好,好香好濃,好似真係食緊開心果咁。荔枝: 冇試,但其他人話"好荔枝"。朱古力蜂蜜: 朱古力味正常,但唔覺有蜂蜜味。間嘢係標榜少甜,冇色素, 冇香精。冇色素冇香精我都信嘅,因為啲味好真,啲色都唔會好假。但係少甜就真係...見仁見智喇。我個人認為無論係啲butter cream (除咗開心果味) 定係件cake都幾甜。而且啲cream太過實,唔夠軟滑,好似雪過落冰箱咁。個蛋糕底都唔好味,間嘢叫natural chiffon, 諗住個蛋糕係好鬆軟啦,點知又唔係,但係又唔似butter cake咁香咁"實鄭"。總之感覺上好似落咗好多面粉咁。無可否認,啲cupcake係整得好靚嘅,不過就真係得個樣囉,試過一次就夠了。呢個價錢我下次都係寧願買個mini蛋
買咗4件,total $72,cupcake嚟講唔算貴。
4隻味分別係芝麻,開心果,荔枝,朱古力蜂蜜。
開心果: 呢隻味最好,好香好濃,好似真係食緊開心果咁。
荔枝: 冇試,但其他人話"好荔枝"。
朱古力蜂蜜: 朱古力味正常,但唔覺有蜂蜜味。
間嘢係標榜少甜,冇色素, 冇香精。
冇色素冇香精我都信嘅,因為啲味好真,啲色都唔會好假。
無可否認,啲cupcake係整得好靚嘅,不過就真係得個樣囉,試過一次就夠了。呢個價錢我下次都係寧願買個mini蛋糕。
2014-05-05
外賣自取
$18 (其他)
生日