鍾意食burger既我,一直都覺得灣仔係食burger既天堂,隨左有Burger Joys、Burger Home、FIVE GUYS、我之前介紹過既The Butchers Club、仲有今次我覺得係灣仔最好食既burger Honbo。呢間Honbo係上年入選左美國知名數據網站bloomberg全球最佳漢堡包店嘅名單當中42間入面其中一間,全香港第一間都係唯一一間入選,Bloomberg不嬲都會根據全球米芝蓮星級廚師同其他獲得國際獎項既廚師意見,可見今次衝出國際既Honbo來頭唔小,而且佢係2019年國際旅遊網站Big 7 Travel公布既「亞洲50間最佳漢堡店」排名第13,知名度絕對唔輸過同區排名第5既Burger Joys。呢間小店喺2017年創辦,而家有三間分店,我去幫襯既呢一間係灣仔日街既本店。係灣仔讀左九年書都無行過灣仔既日月星街,可能本身近金鐘啲,而且平時無咩可能會經過,要行斜路或者樓梯先去到,但正正就係呢度隱藏左好多美食。灣仔本店係行希臘風,門面係白色同藍色拼合,設計係特登搵一間倫敦設計公司主理,Honbo係餐廳名,同時係廣東話既英文港式拼音。裝修都幾雅緻,有一面

灣仔本店係行希臘風,門面係白色同藍色拼合,設計係特登搵一間倫敦設計公司主理,Honbo係餐廳名,同時係廣東話既英文港式拼音。裝修都幾雅緻,有一面lakemont blue牆,加上店內霓紅光管設計,用白磚枱同黃銅燈配襯,地方細細,坐滿大概係20幾個人,枱都細細張,但有齊吧枱、communal table同窗邊開揚位,感覺幾chill,但如果係同朋友一齊食會幾迫下,但我果次係一個人去,再加上限聚令左塊板,所以自己就坐到兩個人位嘅位置,叫做寬敞啲。

餐牌主要係10幾款漢堡包,最平$88,最貴$178,平日有午市套餐,包配菜同飲品,會平少少。主打本土自家製美式經典芝士漢堡,漢堡、醬汁同扒都係自家製作,招牌漢堡有honbo同cheeseburger,特色既漢堡有軟殼蟹漢堡、帶子漢堡等,漢堡包外亦有芝士薯條同厚切番薯條,飲品有唔同既lemonade、iced tea、lemon tea同手工啤酒。
🍔 Honbo 2.0💰168,set 208(👅: 9.5/10)
Honbo 2.0

Honbo係呢度嘅招牌漢堡包,另一個招牌就係cheeseburger,而Honbo 2.0 就係1.0 份量既兩倍,足足四塊兩安士既漢堡扒,三重芝士。

我自己個人唔算大食,其實honbo跟set都夠飽,不過第一次想食得滿足啲就叫左honbo2.0,honbo本身唔算好大個,但連埋個餐我覺得係足夠。
Honbo 2.0

食漢堡包,最緊要就係個包,但香港真係冇乜邊間餐廳講究麵包嘅品質,呢間漢堡嘅老闆就用左9個月時間發明左呢一隻包,佢係用咗25%薯粉同埋牛奶去做嘅湯種麵包,雖然成本貴D,保鮮期得48個鐘,但比起常見既牛油brioche麵包,質地堅挺啲、更有彈性、香味自然,解決左因為香港潮濕既天氣令到薯仔好易發霉既問題,更加適合用來做漢堡包同更加接近加州style。

麵包係夾餡料之前會稍為烘一烘下,所以咬落去係小小脆口,餡料既水份同埋醬汁拿捏得幾好,口感真係無可挑剔。個包嘅size同厚薄對進食來講亦係啱啱好,唔會話太大個擺唔到落口食,香港好多漢堡包都係做到勁高身,其實個口係食唔到,最後都係要切開嚟食。

麵包最出色嘅位係做到乾身,原因係因為佢醬汁既份量岩岩好之餘,仲有無落到香港好多漢堡包都有落既蕃茄,因為蕃茄一多就比較容易出水,整濕個包,今次呢個漢堡包係故意無落蕃茄,大廚有意識到呢個問題,所以解決左一個經常漢堡包會出現既一個問題,但同時因為佢哋係故意唔落蕃茄,所以如果鍾意漢堡包有蕃茄嘅你就會覺得唔啱食。

漢堡扒牛肉係美國入口香港,係用咗七成美國USDA Prime牛肩脊同牛肋條,再混合三成本地新鮮牛腩,用本地食材令到漢堡保持新鮮。牛肉每日朝早新鮮絞碎然後手搓成波,用牛肩同牛腩部份做成肉波,唔會加調味劑同添加劑,而且會用傳統既smash style大力壓扁,食落去會比較脆口。honbo漢堡扒分開兩塊,增加煎既面積,食落會乾身啲香口啲,至於店舖另一個招牌cheeseburger會一塊過煎,食落會juicy啲。牛肉夠熱辣辣,因為即叫即做,有order先會放入450度既扒爐。牛肉食落有少少肉味,漢堡扒有咬口,食得出唔似係用機打出黎,係有口感,食到一粒粒肉,見到牛肉略有嫩粉紅色,生熟程度啱啱好,突出香濃嘅肉味,調味唔多,用海鹽加上酸甜醬汁已經好夠。

至於漢堡包入邊嘅配料有洋葱、自家醃溫室青瓜同水耕菜,加上芝士同自製嘅秘制醬汁,特別一提係呢間餐廳好鍾意用本地既農產品,好似漢堡包入邊嘅水耕菜都係本地農場出品。菜唔多但食落都唔覺油膩感,可能佢本身乾身而且唔會成個包都係油,只需芝士帶出咸味已經足夠,芝士係澎湃,因為係每兩層肉中間加。
🍟 Fries 💰0 for set(👅: 8/10)
Fries

店舖最出名係炸番薯條,但我平日大概兩點坐到入去,想叫個時已經賣晒。得返普通薯條。
薯條都唔係來貨,係廚師每朝刨皮切條,即炸兩次脆,薯條表面炸到金黃香脆,食落脆口夠乾身,夠熱辣辣,粗度適中,薯味夠,甘香粉糯,就咁點茄汁已經好食。

🍹 Apple Pie Iced Tea +💰10(👅: 7.5/10)
Apple Pie Iced Tea

飲落肉桂味幾濃,好似真係飲緊蘋果批咁,偏甜,係茶味帶小小蘋果批香味,不過如果連冰都係茶底會更好。
Apple Pie Iced Tea

🌟 價錢黎講唔計2.0同set,honbo都算係香港既中價至貴價漢堡(98),對比起香港既中價連鎖漢堡包burger king、shake shack、five guys、mos burger既大約41-85價錢,但只要比多小小錢,可以食到另一個級數既漢堡係絕對值得。
呢度既優勝之處係包係烘過夠脆,做到好多漢堡做唔到嘅乾身,雖然佢配料唔似其他咁豐富,亦都唔似Five Guys咁可以自己揀配料,但佢已經係好好食,所有嘢都係恰到好處。牛肉嘅味道係足夠,唔會輸比喺扒房食到嘅牛肉。成個漢堡好食在用料同料理想法,而唔係好似Five Guys咁靠醬汁。

漢堡嘅味道絕對係水準之上,甚至係我香港食過最好食嘅漢堡,而且呢間小店係選擇食材或者處理食材上面都有自己嘅做法同諗法,會講得出點解要用呢種材料,或者點解要咁做,對比起好多餐廳廚師講唔出點解要咁煮,而食材更加只係睇個買手入啲咩平貨方便啲,其實背後冇乜原因,而呢間餐廳有自己諗法喺料理入面,已經係值得一讚。

喺薯條方面,我會覺得Five Guys更勝一籌,如果只係計原味,無論係味道上定係份量上。

飲品上選擇好多,但我個人會prefer five guys既milkshake,喺漢堡店入邊,我覺得比較難搵到嘢飲可以贏到咁邪惡嘅milkshake。

總結呢間應該打後都會成日幫襯,因為係灣仔幾方便,下次會再食honbo或者cheeseburger同佢既招牌甜番薯薯條。
👅味道: 9.5/10
🍴環境: 7/10
💰消費: $240 (服務費: 10%)
2021-02-24
Fries