喺灣仔要搵間好嘅意大利餐真係唔易。食物品質要高,環境要舒適配上靚景就更難。Giando Italian Restaurant 位置 Fenwick Pier, 餐廳格局精緻優雅,面對維港夜景,為一餐品質高嘅意大利晚餐加添浪漫氣氛。至於食物方面,亦唔遜色。兩個人嘅晚餐,我哋先叫咗3個頭盤 - salad, cold cut, scallopSalad: rocket + grape + marinated pear + cheeseRocket 一向係我最喜歡嘅沙律菜,配上生果,口感豐富,味道清新,最緊要係暖開胃Prosciutto & salami with figs帶鹹而軟軟嘅意大利火腿,富油分嘅沙樂美,配上帶甜味嘅無花果,果甜同肉嘅鹹味互相衝激,令火腿嘅鹹味,同沙樂味嘅油香更突出。香煎帶子配松露漿一見到松露,諗都唔諗就叫咗。帶子新鮮,外面煎香,內裏軟滑,口感一流,奈何松露味未見突出,稍為失望。主菜:saffron scent seafood risotto+ grilled angus beef with cheeseRisotto 用上西藏紅配海鮮,非常美味,爽口新鮮嘅海鮮加西藏

至於食物方面,亦唔遜色。

Prosciutto & salami with figs
香煎帶子配松露漿

Risotto 用上西藏紅配海鮮,非常美味,爽口新鮮嘅海鮮加西藏紅花獨特嘅香味,令意大利飯更特別,亦令我倆食唔停口。
五成熟嘅安格斯牛扒,大廚了得,煎得恰到好處,配芝士煎製,令其香更特出。配軟滑嘅薯蓉進食,實在美味。
主菜完畢,當然要以甜品為豐富嘅晚餐作完美嘅終結。

先嚟一個蘋果酥配雪糕,冷熱配搭,口感豐富,甜酸味道嘅平衡出色。
最後係朱古力心太軟
一見到個餐牌,發現呢個甜品係用上我最愛嘅 Amedei Chuao Chocolate,豈能錯過!黑朱古力嘅甘香味做成嘅心太軟,一啲都唔膩,因為唔係太甜。而熱騰騰嘅朱古力流心,當然唔會係實,而真係流得出啦!
食埋呢個朱古力甜品,呢餐飯真係大大大滿足!

一定要返去,下次要試埋佢哋出名嘅 pizza!