2017-08-30 4857 瀏覽
前排連續買左幾張團購,呢張遲遲都未用,諗住用果陣又咁岩十號風球,結果拖到今日買之前已經做哂功課,呢度正評算多,大部分都稱呢間係灣仔平價西餐,既然講咁好,更係要試下係米真係咁抵啦團購係用另一款餐牌,主菜選擇都唔算少,有7款;包餐湯、頭盤、主菜、甜品、餐飲 不過計番條數,團購($128+$13加一)同非團購($158+1)既價錢其實唔係差好遠餐湯 – 3個都揀左干邑龍蝦湯有無龍蝦我就食唔出啦,只係見到有雜錦海鮮,重蕃茄味;我估加左粟粉去煮,因為食到少少粉漿頭盤 – 鮮蝦芒果沙律大大隻蝦,樣子幾靚,爽口彈牙,似係蝦餃入面D蝦,不過蝦味唔夠重;芒果甜;最底係薯仔罐頭雜果沙律頭盤 – 煙三文魚凱撒沙律煙三文魚大塊,有煙燻味,又唔會太鹹;菜又唔會濕笠笠,整體唔錯,但麵包粒唔脆,係放左好耐果D麵包粒黎頭盤 – 法式田螺薯蓉朋友們都話食落唔似田螺,話似食梗菇….但我食開都係咁既樣同味,我又覺得正常;驚喜係薯蓉用真既薯仔壓成,而唔係用粉加水,仲保留D細薯粒增加口感添主菜 – 蒙古烤羊脾扒配薯菜呢個送上枱果陣傳出陣陣飄香~~食慾大增!! 完全無騷味、多汁、唔韌,係三個主菜中最好食主菜 – 慢烤蒜香功封鴨配

團購係用另一款餐牌,主菜選擇都唔算少,有7款
;包餐湯、頭盤、主菜、甜品、餐飲

餐湯 – 3個都揀左干邑龍蝦湯
餐湯 –干邑龍蝦湯

頭盤 – 鮮蝦芒果沙律
頭盤 – 鮮蝦芒果沙律

頭盤 – 煙三文魚凱撒沙律
頭盤 – 煙三文魚凱撒沙律
煙三文魚大塊,有煙燻味,又唔會太鹹

頭盤 – 法式田螺薯蓉
頭盤 – 法式田螺薯蓉
,而唔係用粉加水,仲保留D細薯粒增加口感添

主菜 – 慢烤蒜香功封鴨配薯菜
原來係大半隻鴨!!
原件上雖然外觀上係好睇D,但餐刀真係好難切到D骨,好難食到佢
味道方邊,我嫌鴨肉煮到淋得制,鴨皮又淋哂;鴨都有D肥膏,但就無鴨香味同蒜味
薯仔係大大件薯角
,先煮熟再拎去輕輕炸一炸;個心好粉,個面唔脆

主菜 – 挪威三文魚扒併意式焗扇貝配意粉
三文魚扒大大塊,而且煎到好脆;
因為魚扒油脂較少,所以肉質偏實,但不缺魚味;

甜品 – 自選火焰雪山
甜品 – 自選火焰雪山
我其實想食心太軟多D,但鑒於我從來都無食過火焰雪山,所以一直心大心細,結果友人用佢個Quota點比我食

送上枱當然無相中咁靚,不過望住藍色既火、焦糖慢慢形成,都幾特別。至於味道呢….果然不出自己所料,我係唔中意佢個味,焦糖太多有D苦味,加上唔中意冧酒味同CREAM類既野,所以食左兩啖就收手

甜品 – 自選72%朱古力心太軟
新鮮焗出黎,雖然睇得出係先焗左個外殼,之後再倒D朱古力漿入去,但都好好味;
如果甜味降番少少,留番多D可可苦味,令個朱古力味更特出就更好

甜品 – 任食北海道3.6焦糖布甸、紐約芝士餅、藍莓芝士餅、宇治抺茶奶凍、tiramisu
焦糖布甸只有薄薄一層焦糖,岩岩好;布甸好滑又有蛋香,唔會太甜

紐約芝士餅 略嫌芝士味唔夠重,食落似原味磅蛋糕
藍莓芝士餅 多左藍莓醬,似藍莓味磅蛋糕
宇治抺茶奶凍 好滑,奶味較重抺茶味則淡,岩中意濃奶味既朋友
Tiramisu芝士CREAM算滑,中間海棉蛋糕濕潤,咖啡味香濃

團購黎講,以呢個價錢係灣仔區可以食到由餐湯到甜品真係算抵
,而且質素唔算差,坐得都舒服,服務又唔錯,蓬叫即認
呢度選擇都有唔少,唔想食$158既餐,都仲有其他餐如焗飯 (我見人食梗好大碟)
如果下次想係灣仔食西餐,呢度都算係個唔錯既選擇
2017-08-29
用餐優惠