2012-01-18 29 瀏覽
貴為新加坡著名法國餐廳集團Les Amis旗下之餐廳,加上米芝蓮一星的推介(雖然我仍然不太相信米芝蓮之評分,尤其是中菜,哈哈),再加上Joel Robuchon的總廚(Sebastien Lepino) 之加盟, 實在找不到任何籍口,不來一試,趁今日係我倆結婚紀念日,專程前來品嚐一吓。位於灣仔永豐街,其實一轉彎,就係星街,絕對不難找到;偌大的落地玻璃,中間印有CEPAGE的字樣,一定不會走漏眼;門口更放置一棵十呎高嘅聖誕樹,非常觸目,佈置不會過多,但仍然感受到一股聖誕氣氛。全幢三層高,地下右手邊,為Cepage嘅酒窖兼wine bar,取名bar cepage,地方並不是很大,但只放置幾張sofa及coffee table,加上極高樓底,空間感非常;除了這個酒窖外,一樓仲有一個酒窖,size當然比較細,兩個酒窖合共藏酒八仟幾支,超過二仟四佰個品牌,嗰本wine list,應該話wine book先正確,足足有近百頁,品種之多,年份之久,堪稱一絕,只可惜今晚揸咗車,無緣一嚐美酒。喺左手邊,就有一部專lift,直上一樓及二樓,main dining hall設於一樓,仲有兩間VIP房,二樓
,趁今日係我倆結婚紀念日,專程前來品嚐一吓

位於灣仔永豐街,其實一轉彎,就係星街,絕對不難找到
佈置不會過多,感受到一股聖誕氣氛
,超過二仟四佰個品牌
,嗰本wine list,應該話wine book先正確

喺左手邊,就有一部專lift,直上一樓及二樓,main dining hall設於一樓,仲有兩間VIP房,二樓則為一間比較大嘅VlP房及廚房,至於天台,則為露天茶座,非常骨子精緻

Lift門打開,眼前係一套紅色sofa,茶几上擺放了一個雪茄盒,入面存放嘅,亦係雪茄名牌Cohiba和Montecristo等,是一個悠閒嘅角落,飯後與三五知己呷一口雪茄,飮一杯紅酒,絕對是人生一大樂事

沿著窄窄嘅走廊向左走,有三張小圓枱,張張都倚旁著落地大玻璃,雖然窗外並非無敵海景,但亦有一種舒服嘅感覺,再行前兩步,就係一樓嘅細酒窖,相比地下嘅酒窖,當然細了一截,但當中嘅兩幅牆,用上厚玻璃間牆,讓客人坐在dining hall,都可以欣賞到酒窖內嘅狀況,感受到酒窖嘅氣氛,觀感上亦大大減少了壓迫感

Dining hall嘅地方雖然唔算大,但只擺放六、七張枱,加上極高樓底,空間感十足,貴為一星級法國餐廳,空間上嘅安排,尚算合格;對著走廊嘅牆身,掛著一幅大油畫,不知作者是誰,但整幅畫呈藍色,一張烈燄紅唇,份外突出,作者更刻意唔畫一對眼睛,讓大家有更多嘅想象空間,紅唇下則有一撇水漬,令人覺得有一種delicious嘅感覺,真係「食到漏口水」咁
位於一樓的酒窖和「食到漏口水」的大油畫
至於menu方面,唔計a la carte,有三個sets可以選擇,分別係$680嘅四道菜,$1,070嘅六道菜和$1,680嘅八道菜;$1,680嘅menu當然最精彩,當中最吸引嘅,當然係《black diamond》in parmesan bouillon, chives and veal ravioli啦,相信所謂《black diamond》,應該係指黑松露箘
;至於$680嘅menu則比較失色,菜色無甚特別;至於$1,070嘅menu,有兩個前菜與$1,680相同,而且大部份菜色亦都有黑松露菌和魚子醬,都頗吸引,main course則有amadai (金鯛魚)和quail (鵪鶉)選擇;其實$1,070嘅menu最抵食,但我倆今晚又想食牛,正當我倆猶豫之際,服務員好像看穿了我們的心事,向我倆解釋嗰main course可以轉其他食材,最重要嘅係唔需要加錢,嘻嘻
,我倆便決定選擇$1,070嘅menu,當然要求將嗰main course轉為和牛啦,再加一客西班牙黑毛豬風乾火腿,便是我倆今晚的晚餐
Cepage嘅
風乾火腿,喺採用西班牙名牌Joselito嘅黑毛豬,經過48個月風乾,屬上品
,$250一客,約25 grams,有六至八小片,呈紅色(總覺得48個月的風乾火腿應呈深紅色,但這幾片的顏色並不太深紅
),帶光澤,雖然這幾片火腿的油脂分佈並不好看(油脂分佈不均,偏於一邊),但入口仍然非常甘香、潤滑,橡果味濃,確實係風乾火腿中嘅極品
,當你品嚐過黑毛豬風乾火腿後,相信再不會對普通白豬火腿感興趣;有別於一般餐廳嘅配搭,隨風乾火腿奉上的,並不是蜜瓜,而是多士和鮮蕃茄粒,多士帶少少酸味,脆脆地,但個人還是喜歡配甜蜜瓜多一些;Cepage似乎對呢隻Joselito黑毛豬風乾火腿充滿信心,原隻擺放在dining hall中間
,當客人點風乾火腿時,服務員就會即時片出來奉上,完全冇打算將隻火腿包裝存放起來,若非多人點食,餐廳又豈會讓一隻過萬元嘅黑毛豬風乾火腿大大方方地展現於人前,事實上,就我哋所見,當晚至少有一半客人都有點這個風乾火腿
西班牙 Joselito 48個月嘅黑毛豬
第一道菜,喺
Scallops maki with black truffle from Perigord,看一看嗰造型,絕對相信佢喺帶子壽司卷,仲連同壽司豉油和筷子一起奉上,但係就欠缺了wasabi,賣相非常精緻
;但服務員向我倆講,壽司卷入面白色嘅食材,並非飯粒,係由西芹切碎再搓成
,而黑色包著嘅皮,亦非紫菜,係由黑松露菌做的
,至於嗰碟亦非豉油,係用黑松露菌做的醬汁
;聽完服務員嘅講解,我倆目瞪口呆
,完全無諗過大廚可以將黑松露菌舞弄得咁出神入化;一啖食入口,帶子味鮮
,西芹爽甜
,但最吸引的,係嗰種黑松露菌獨特嘅味道,味濃郁,非常香,與帶子嘅鮮味非常匹配,好好食
,只可惜每人只有兩小卷
並非壽司卷,其實係黑松露菌做的
第二道菜,喺
Caviar on cold angel hair,賣相吸引,一小撮天使麵放喺底,上面放了一羮魚子醬,仲有一小片金萡作裝飾,再加上黑松露菌吊味,呢一碟天使麵,真係非常矜貴
;麵質尚算彈牙,魚子醬顏色呈啡黑色,可能燈光較暗,看不出光澤,味道帶鹹鮮兼持久,而且粒粒鮮明,相信係中上貨色,雖非伊朗產品,但應是俄羅斯Osetra Caviar,與Joel Robuchon同一品種;黑松露箘味道雖特出,但因份量不多,所以並無喧賓奪主嘅感覺,整體上嘅感覺頗特別,有驚喜
;天使麵只不過係配角,主角當然係魚子醬,黑松露菌與魚子醬之間,雖然稱不上絶配,但就擦出另一種火花,的確特別
天使麵只不過係配角,主角當然係魚子醬
第三道菜,喺
Langoustine ravioli on parmesan sauce with black truffle,與頭兩道菜相比,這道小龍蝦意大利雲呑,好似唔夠吸引,比較普通
,縱有一片海膽置於雲呑頂及四週佈滿黑松露菌,亦難突顯其特色
;醮了些parmesan sauce,咬了一口,才發覺這道菜之特色,原來源於這個parmesan sauce,非常濃郁嘅巴馬芝士味道,濃而不膩,非常幼滑,這個sauce的確煮得好
,與一般灑上食物表面或經焗爐焗溶了的芝士,不可同日而喻,與黑松露菌嘅味道亦合襯,相得益彰,服務員更誇口話此parmesan sauce為水準之作,很多客人都要求配襯此sauce
這道菜之特色,源於這個parmesan sauce
第四道菜,喺
Artichoke soup with petals of black truffle,「petals of black truffle」,聽到非常吸引,之前的幾道菜式,雖然都有黑松露菌,但都只能淺嘗其味,頂多都是幾條黑松露菌絲,如今,有petals of black truffle,當然相當期待
;可惜,上枱時,只見幾條黑松露菌絲散佈在一小碗忌廉湯上,相當失望
,並非menu所寫的petals,可能是我對petals嘅解釋有誤呱,哈哈
;事實上,這個亞枝竹忌廉湯的質素亦非突出,稀杰程度尚可,顏色呈墨綠色,比一般嘅亞枝竹忌廉湯深色,但香味稍薄,而且食不到黑松露菌味道,比之前的菜式稍遜
亞枝竹忌廉湯,香味稍薄
第五道菜,喺今晚嘅主菜,
Grilled Wagyu,份量唔多,估計只有兩安士份量左右
, 不過係唔需要補錢嘅情況下,可以轉食和牛,我覺得ok啦
;唔肯定係日本和牛,還是澳洲和牛,但牛肉味濃,肉汁豐富,油脂雖不及頂級水準,但亦豐腴,入口嫩滑,唔靱唔嚡,好食
;至於配菜方面,比較簡單,只有露荀和蘿蔔。
雖然只有兩安士份量,係唔需要補錢嘅情況下,可以轉食和牛,我覺得ok啦
最後一道菜,喺甜品
Malaga wild strawberries on rice pudding and milk jam,這個西班牙野生士多啤梨,細細粒,而且比較扁身,並非豐滿圓形嗰種,而且顏色偏淡,及不上日本或美國士多啤梨的鮮紅,但味道唔差,甜且鮮
,加上rice pudding and milk jam,更加香甜、滑溜
,比一般嘅cream好得多;而且Cepage更加將一張野生士多啤梨嘅相過膠,跟隨甜品一同上枱,頗細心
;而最窩心嘅,喺嗰塊寫上「Happy Anniversary」嘅朱古力牌,見到太太嘅笑容,是由心底裡發出來的
西班牙野生士多啤梨,細細粒,比較扁身
縱使現今科技發達,數碼相機隨處可見,但服務員仍然手持一部即影即有,為我倆拍下這一刻,更付上一張心意咭,上面寫著「We do not remember days; we remember moments. Your special moments, are ours too.」非常體貼、細心
非常窩心嘅心意咭「Your special moments, are ours too.」
喺奉上咖啡前,服務員端上
Petits Fours,講不上好豐富,但都有六、七款選擇,我哋挑選咗曲奇餅和棉花糖,服務員強烈推介cannele,所以我哋都揀了一顆,但外層頗硬,完全唔脆,內裡亦不討好
;至於曲奇餅和棉花糖,亦只是一般水準,沒有驚喜
咖啡尚算香濃,但亦非極品,始終都只不過是餐後咖啡,本應無甚要求,但以一間米芝蓮一星嘅法國餐廳來說,相信可以做得更好。
Petits Fours,一般水準,沒有驚喜
今晩雖然是一頓法國餐,但感覺上又好似食日本菜
,因為大部份菜式嘅造型和擺設都充滿日本風味,最驚喜的,就係幾乎每道菜都有黑松露菌,非常吸引

整體上來說,今晚是歡愉的一餐
,兩位合共$2,700,即平均每人$1,350,價錢唔平,但亦算合理,尤其是服務水準,專業之餘,亦不失一份親切感
,每位服務員都溫文有禮,笑容滿面,亦非常主動和樂意協助客人,每一道菜都主動地解釋清楚,並不馬虎,與客人亦保持一定溝通,令客人有賓至如歸的感覺,但又不會覺得佢哋太長氣,太多說話,實在難得
,今晚並非一頓嚴肅的法國餐,是一頓輕鬆、親和的法國餐

2011-12-26
紀念日