2016-01-12 438 瀏覽
路過春園街諗住食平價權記,但個位原來變左呢間拉麵店,上網查一查,原來係黎自日本札幌既品牌,主打灸味噌拉麵,應該新開無耐,下午茶都有特價,咁見新開就試下啦!舖頭唔算大,一眼睇晒,大概二十幾個位,設計簡約,算舒服,檯面都有飲用水供應再望望餐單選擇一眼睇晒,三款拉麵(包括炙味噌,炙辣味噌同炙醬油)兩款小食(唐揚炸雞同餃子)及幾樣飲品,同其他拉麵舖一樣都要填紙仔落單我諗左陣食個味噌拉麵同餃子,填好後俾店員,店員同我講無餃子喎(有啲怨氣既態度),宜家只係得少味噌同辣味噌拉麵兩樣有,咁就只食味噌拉麵囉,都無得簡!!(其實無咪劃左無果啲,或入黎果時同人講清楚嘛)入左單等果時,見新開咪望多兩野個餐單同張選擇紙囉,睇完個店員就叫我睇完擺番原位啦,我眼凸,自己算係做飲食,我打既文字未必完表達到個態度,但個下係不友善既 !!等多陣拉麵送到,因我無加其他配料,睇落唔算豐富跟拉麵既配料有芽菜,筍,兩小塊日本叉燒,薑蓉,香蔥等,飲左啖頭啖湯,濃,味噌味夠,油脂量都剛好,很濃郁香氣!無食錯既話仲有一點胡椒味,可能味噌經過灸(意思好似係烤)處理,湯都較香!而且其他配料芽菜等都有炒過,係門口都見到,而面既拉麵師傅好
再望望餐單
!!等多陣拉麵送到,因我無加其他配料,睇落唔算豐富
跟拉麵既配料有芽菜,筍,兩小塊日本叉燒,薑蓉,香蔥等,

而且其他配料芽菜等都有炒過,係門口都見到,而面既拉麵師傅好似係日本人,
而拉麵就同日本一樣,用曲拉麵,食落就有咬口,彈牙,因湯有油脂,曲拉麵既咬湯力都較佳,所以入口都比較滑口,同湯都搭配得好!而叉燒方面做得嫩,肥瘦都算適中,但整燶些小應該會更好食,感覺都比較細塊!食物黎講我滿意的,係個別員工既服務真心要改善!!
2016-01-11
  • 灸味噌拉麵