餐廳: 靠得住粥麵小館 (克街)
資訊:

2014-03-02 2813 瀏覽
魚粥在,味不再,真心回味要等待由舊舗已戀上佢地既魚粥,曾經佢地搬遷,唔知新店地址,冇得食,好失落。後來冇意中撞返新店,非常開心,除咗招牌泥鯭粥,手撕雞粥,佢地既豬膶粥,魚標粥,田雞粥,帶子粥……全部都好鍾意,雖然價錢係一般廣東粥店既部數,都一來再來,無他,用料靚,鮮味十足,係我最鍾意既粥店。有時唔舒服,冇胃口,來食碗粥,病都好返,還經常向友人推介,同我來過既朋友都讚不絕口。近一兩年,可能較忙,或者無唔舒服,無來一段時間,近日心思思,專程lunch由中環來灣仔食粥。一入去,説不出既感覺,有一點點不同,後來睇清楚,發現本來已是茶餐廳隔局,中間d枱放迫咗,迫既程度係,落單、上枱只能單向行走,無他,想賺多d啫。再睇menu,吓,套餐!?艇仔粥!?艇仔就硬係唔係你平時食果d價。好在套餐有招牌泥鯭粥+粽,就叫呢個,粽先來,號稱最好味,每日限量供應,味道ok,但一向都唔認同,店家吹虛得咁勁。是正常,好吃的。再來泥鯭粥,明顯很少魚肉,食落,都是鮮味好吃,也是説不出既感覺,只可以講大不如前,是一碗好吃的粥,但不是以前那碗令你想一吃再吃,專程來吃的粥,相信只有店家先知原因。作為一個為食既人,可以忍你遠d,
魚粥在,味不再,真心回味要等待

全部都好鍾意
,無他,想賺多d啫。
再睇menu,吓,套餐
!?艇仔粥
!?艇仔就硬係唔係你平時食果d價。
的粥,相信只有店家先知原因。
作為一個為食既人,可以忍你遠d,貴d,迫d,但接受唔到味道差d。
一間以米芝蓮做招來,坐得迫,收得貴,但keep唔到味道水準,點keep到舊客!?至少keep唔到我呢個幫襯咗超過十年,專程來食粥既客。
真心希望店家能搵返以前既味道!